(Nettavisen): Landets største skadeforsikringsselskap, Gjensidige, varsler prisøkninger på minst ti prosent i år.

Det skjer etter at de satt opp prisene flere ganger i fjor.

Flere skader

– Vi ser en kraftig økning i skader på biler og totale utbetalinger som følge av bilskader på privatmarkedet i Norge, sier Berit Nilsen, konserndirektør for analyse, produkt og pris i Gjensidige til Dagens Næringsliv (DN).

Bakgrunnen er kraftig økning i skadetall. Gjensidige melder om en økning i bilskader for privatmarkedet i Norge med 11,5 prosent fra 2022 til 2023.

I gjennomsnitt betaler norske bileiere 15.600 kroner i året for bilforsikring, ifølge Finans Norge. Hvis økningen på ti prosent slår til vil prisen øke til 17.160.

Skvettlapper fjernet

Den kraftige økningen i skader og totale utbetalinger skyldes blant annet vanskelige værforhold, og at skadene blir dyrere å reparere med mer avanserte biler.

– Bare noe så enkelt som at skvettlappene på bilene er fjernet, er alvorlig i seg selv. Frontruter skades nå i stort omfang etter hvert som andre biler akselererer, sier Nilsen til DN.

Ekstremvær

Gjensidiges konkurrent Tryg lister opp flere mulige årsaker til at skadeomfanget øker:

  • Snøvær og kulde fører til flere skader og bilberginger. Blant annet har de sett en økning av berging av elbiler på grunn av flatt 12-voltsbatteri.
  • Ekstremvær, der flom ødelegger biler som ikke blir evakuert, eller at man kjører på oversvømte veier.
  • Økte priser på bilverksted på grunn av dyrere deler.
  • Ventetider på deler gir høyere kostnader til leiebil.