(Nettavisen): «Høye renter for evig» er beskjeden til Nordea Markets' makrostrateg Philip Madia Madsen.

Rentene, inkludert rentene folk betaler på boliglånene, har økt kraftig det siste året. I år har boliglånsrenten steget i snitt fra 2,7 til 4,6 prosent – det høyeste på 15 år, ifølge Smarte penger.

For 2024 vil gjennomsnittlig rentenivå sannsynligvis bli omtrent 0,75 prosentpoeng høyere enn i 2023.

Normalt?

Men det er langt fra sikkert at smerten blir kortvarig, og at rentene skal ned på et mer «normalt» nivå om få år.

Tvert imot sier Nordeas strateg at vi kan stå foran høye renter i lang tid fremover. Det stemmer godt med utviklingen vi ser i rentemarkedet, der verdens viktigste rente, den tiårige renten på amerikanske statsobligasjoner, har steget kraftig og ligger nå på nesten fem prosent. Det er et klart tegn på at renten nå kommer til å være høye lenge. Det bidro også til å svekke den norske kronen kraftig denne uken.

I Madsens rapport skriver han at sentralbankene verden om er i ferd med å kutte ut rentehevinger, men at dette kan bli et problem for dem, simpelthen fordi den høye inflasjonen, grunnen til at rentene er blitt satt i utgangspunktet, fortsatt ligger langt over målet på to prosent.

Høy inflasjon

For eksempel er det ventet få, eller ingen nye renteøkningen fra Norges Bank, men kjerneinflasjonen, som er prisveksten utenom energi og avgifter, er fortsatt på skyhøye 5,7 prosent, nesten tre ganger så høyt som målet på to prosent.

«Den store risikoen her er at sentralbankene har stoppet for tidlig i kampen mot inflasjonen. Sentralbanker pauser rentehevingene i en tid hvor det er sikkert ikke klart om inflasjonen returnerer til målet på to prosent på en bærekraftig basis. Risikoen av at inflasjonen ikke kommer ned til to prosent og sentralbankene sier at de holder an flere rentehevingene er blant faktorene som presser opp de langsiktige rentene», skriver Madsen i et notat.

Han viser blant annet til at arbeidsmarkedet, blant annet i USA, er råsterkt og lønnsveksten er høy, noe som gjør det vanskeligere å få ned prisveksten, siden økte lønninger fører til økte priser.