(Nettavisen): I juni ble de nye, nordiske kostholdsrådene presentert. Ikke bare bør vi kutte ytterligere på inntaket av rødt kjøtt, men også alkohol bør man unngå helt, er beskjeden fra ekspertene.

Men ønsker nordmenn dette? Nei, er svaret, viser en fersk meningsmåling utført av InFact AS for Nettavisen. I det representative utvalget på 1001 respondenter har bare tre av ti svart at de kommer til å følge rådet om minimalt alkoholinntak. De 33,5 prosentene inkluderer de 15 prosentene av befolkningen som er avholds fra før av.

I tillegg svarer kun tre av ti nordmenn (29 prosent) at de kommer til å følge rådet om å spise mindre rødt kjøtt.

Den typiske nordmann som ønsker å kutte ned på kjøttforbruket er en ung kvinne bosatt i Oslo som ville stemt SV eller MDG ved et stortingsvalg nå, viser bakgrunnsspørsmål fra meningsmålingen.

– Jeg synes det er veldig positivt at nesten førti prosent av de under 30 år sier at de vil følge de nye rådene om å spise maksimalt 350 gram rødt kjøtt i uken, sier professor Rune Blomhoff til Nettavisen, og legger til at det er velkjent at kvinner ønsker å legge mer vekt på sunne matvarer enn menn.

Blomhoff har ledet arbeidet med de nye kostholdsrådene, der over 400 forskere har vært involvert.

De borgerlige tviholder på kjøttet

Meningsmålingen Nettavisen har fått utført viser at kvinner (36 prosent) er langt mer villig til å kutte ned på forbruket av rødt kjøtt enn menn (23 prosent).

På partinivå er forskjellene enda større. SV- og MDG-velgere ønsker å spise mindre rødt kjøtt (henholdsvis 68 og 65 prosent), mot bare 6,5 prosent av Sp-velgere og 7,0 prosent av Frp-velgere.

Se alle partier her:

Alkohol og politikk

De som ønsker et minimalt alkoholforbruk tilhører først og fremst aldersgruppen 65+, og er også fra Oslo. Også her er kvinner overrepresentert (39 prosent svarer ja mot mennenes 28 prosent).

Det er (kanskje ikke så overraskende) KrF som topper på partipreferanse. 73 prosent av velgerne deres ønsker et minimalt alkoholforbruk. På andreplass finner vi sofavelgerne (41 prosent) etterfulgt av Ap (39 prosent) og MDG (38 prosent). Partiene med lavest andel velgere som ønsker å kutte ut alkohol er Frp og Sp (begge 19 prosent).

Se alle partier her:

Blomhoff mener ikke det er et nederlag at bare tre av ti nordmenn ønsker å følge rådene han har vært ansvarlig for å utarbeide:

– Jeg tenker at det er ganske positivt at omkring tretti prosent sier de vil følge de nye nordiske anbefalingene. Dette er en ganske kraftig reduksjon av rødt kjøtt og alkohol sammenlignet med dagens nivå, sier Blomhoff.

– Jeg er også positivt overrasket over at mer enn tretti prosent sier de vil følge rådene om et veldig begrenset inntak alkohol. I Oslo svarer mer enn førti prosent at de vil gjøre det samme. Det er veldig fint at mange ønsker å endre kostholdet basert på en ny vitenskapelig kunnskapsoppsummering. Men den viktigste bruken av kostrådene er at kunnskapen implementeres i helse- og matvarepolitikken i Norge, slik at myndighetene gjør det lettere for folk å velge de sunne matvarene. Nå skal de nasjonale myndighetene i hvert enkelt land i Norden vurdere slike tiltak. Slike endringer i matvarepolitikken er nok det viktigste for å forbedre folkehelsa, mener Blomhoff.

Radikale vaneendringer

Da rådene om mindre rødt kjøtt og alkohol kom, mente lege og ernæringsekspert Fedon Lindberg, at dette var «anbefalinger man vet ikke vil bli fulgt». Derfor er han ikke overrasket over at så få har svart at de vil følge rådene.

– Overhodet ikke. Dette viser at det skal mye til for at et flertall sier at de vil følge, og enda viktigere faktisk følge, de aktuelle rådene. For det første er det snakk om å endre vaner ganske radikalt. Det vet vi er veldig vanskelig, spesielt hos voksne over 18 år og det blir vanskeligere med økende alder, sier Lindberg.

Han etterlyser en konkret tiltaksplan og reklamekampanjer, ikke opplysningskampanjer, for å få frem de negative aspektene ved et høyt alkohol- og kjøttinntak, samt fremme alternativer for dem.

– Livet er mer enn fysisk helse

– Burde flere nordmenn fulgt rådene?

– Retningen i rådene bak rødt kjøtt og alkohol er riktig rent ernæringsmessig, men forbrukeratferd styres ikke av helse alene eller i hovedsak. Livet er også mye mer enn fysisk helse. Så her må man fokusere spesielt på grupper i befolkningen med klart skadelig inntak. Meningsmålingen viser at dagens samfunn ikke er klart for så kraftige endringer, men det vil komme seg gradvis, sier Lindberg, og trekker frem at yngre for eksempel er mer opptatt av miljø.

– Kommer du selv til å kutte på alkohol og rødt kjøtt?

Jeg har alltid hatt et lavt alkoholinntak. Jeg drikker et par glass vin til maten i sosiale sammenhenger, og liker ikke å drikke vin uten mat, svarer Lindberg, og legger til at han aldri har vært beruset eller vært gjennom en «dagen derpå».

Dette er ikke et moralsk eller religiøst standpunkt. Jeg vokste opp i Hellas. Der er ikke alkohol et tema i de fleste familiene, men ikke alle selvsagt. Det er totalt sosialt uakseptabelt å bli synlig beruset. Jeg har aldri opplevd verken familiemedlemmer eller venner i Hellas synlig beruset, forteller Lindberg.

Han sier også at han har spist veldig lite rødt kjøtt de siste årene.

Jeg må innrømme at det skyldes at jeg opplever å fordøye det dårlig, særlig til middag etter klokken 18, og at det føles tungt i kroppen, sier Lindberg og legger til:

– Jeg ser også at forbruket må bremses og reduseres globalt av hensyn til miljø og klima.

– Dette setter følelser i sving

Etter at professor Blomhoff la frem de nye kostholdsrådene for noen uker siden har han merket engasjementet fra nordmenn som fremover må leve med ytterligere dårlig samvittighet når de inntar rødvin og biff.

– Absolutt. Rødt kjøtt og alkohol er nok de mat- og drikkevarene som engasjerer mest og setter flest følelser i sving, sier Blomhoff til Nettavisen.

Han forteller at de ikke har tatt hensyn til folks matpreferanser når de har konkludert angående ernæringsrådene. På spørsmål om han kommer til å følge sine egne råd, svarer prosjektlederen:

– Jeg har nok allerede er kosthold som i store trekk følger de nye anbefalingene, men kommer til å være litt ekstra oppmerksom på inntaket av alkohol og rødt kjøtt i fremtiden.