Ifølge NRK har Norge i dag lavest selvforsyningsgrad i hele verden. Det betyr i praksis at vi ville gått tom for mat innen 3-6 måneder hvis forsyningene våre fra andre land skulle stoppe.

Tidligere har Norge hatt en ordning som skulle gi mat til hele Norges befolkning i ett år. Gradvis har dette sikkerhetstiltaket forsvunnet, og i 2003 avviklet Stortinget hele ordningen.

Vi lever i en verden hvor klimakatastrofene og usikkerheten øker, med dette kommer vanskeligheter for de som produserer vår mat. Økte temperaturer, oversvømmelser og klimausikkerhet betyr at vi ikke kan være sikre om land som driver handel med Norge kommer til kunne å gjøre det i fremtiden.

Derfor er vi nødt til å sikre vår egen matsikkerhet. Vi AUF ønsker likevel å ta kampen for klimaendringene, men vi er nødt til å ha et sikkerhetsnett hvis vi ikke når klimamålene våre.

I 2019 avviste Solberg-regjeringen i buskjettforhandlinger å gjenopprette et beredskapslager for korn. Argumentet for denne beslutningen var at de ikke trodde det var sannsynlig at forsyningslinjene mellom Norge og våre handelspartnere ville bli stoppet.

I saker som omhandler landet og befolkningens sikkerhet kan vi ikke ha en holdning som tilsier at vi krysser fingere og håper på det beste.

Krigen i Ukraina er et annet eksempel på konsekvensene av å utforutsette faktorer som påvirker Norges matsikkerhet. Ukraina er en av verdens største korneksportører, og etter krigen brøt ut har andelen korn produsert i Ukraina gått kraftig ned.

Dette har for oss her hjemme ført til høyere matpriser og mer usikkerhet, men for mange andre i verden ført til sult og katastrofer. Fakta er at denne gangen var det krig, neste gang kan det være klima eller miljøkatastrofer, og vi er nødt til å være forberedt på uforutsigbare faktorer.

Klimaendringene som truer matsikkerheten vår er rett rundt hjørnet. Vi har allikevel mulighet til å stoppe klimaendringene, men vi begynner å få dårlig tid. Skal vi nå klimamålene er vi nødt til å kutte utslipp, satse på grønnenergi og få med oss landbruket i den grønne omstillingen.

Norge har i dag en selvforsyningsgrad på mellom 40 og 50 prosent. Samtidig som dette ser vi en alvorlig klimakrise som kan påvirke Norges evne til og importene mat fra andre land.

Norges mangel på beredskapslagre gjør at vi blir sårbare ovenfor en enda mer usikker verden. Vi er nødt til å ta ansvar for egen sikkerhet, og begynne å satse på Norge!