Det skrives Norges Bank i en pressemelding om finansiell stabilitet. De skriver at utsiktene for finansiell stabilitet er svekket.

Sentralbanken skriver at krigen i Ukraina og ettervirkninger av koronapandemien har store økonomiske konsekvenser både i Europa og globalt, og at det stor usikkerhet om den videre økonoimske utviklingen.

Videre skriver de at det norske finansielle systemet så langt har håndtert situasjonen godt.

– Gjennom det siste året har risikoen for et tilbakeslag i norsk økonomi økt, og utsiktene for finansiell stabilitet er svekket, sier visesentralbanksjef Pål Longva.

Fare for cyberangrep

Norges Bank skriver videre at cyberangrep mot det finansielle systemet kan true stabiliteten dersom de rammer kritiske funksjoner.

Den finansielle infrastrukturen er sikker og effektiv, men sentralbanken skriver at trusselbildet er skjerpet og mer uoversiktelig.

Det krever intensivert arbeid med kartlegging, regulering og samarbeid mellom ulike myndigheter og aktører i det finansielle systemet.

Høy gjeld

Boligprisene har steget raskere enn husholdningenes inntekter, og gjelden er høy. Det gjør husholdningene sårbare for tap av arbeidsinntekt, økte renter eller kraftig boligprisfall, skriver Norges Bank.

De legger til at dersom mange husholdninger skulle redusere forbruket kraftig, så svekkes inntjeningen i næringslivet, og bankene kan få økte tap på lån til bedrifter, som utgjør en risiko for det finansielle systemet.

– Mange husholdninger har høy gjeld. Høyere renter og levekostnader gir strammere økonomi for mange, men våre analyser viser at de aller fleste vil være i stand til å betjene gjelden, sier Longva.

Norges Bank har gjennomført en stresstest i rapporten Finansiell Stabilitet 2022, som indikerer at bankene tåler et betydelig økonomisk tilbakeslag, uten å måtte stramme inn på utlån og dermed forsterke en nedgang.

– Vi vurderer det finansielle systemet som godt rustet til å møte risikoene vi står overfor. Samtidig er det særlig viktig at det finansielle systemet bevarer motstandskraften, sier Longva.