Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent. Sentralbanken presenterte sin rentebeslutning torsdag.

Komiteens vurdering er at det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen. Prisveksten er klart over målet. Veksten i norsk økonomi er i ferd med å avta, men aktiviteten er fortsatt høy. Arbeidsmarkedet er stramt, og lønnsveksten er på vei opp, opplyser Norges Bank i en pressemelding.

– Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men går det som vi nå tror, setter vi styringsrenten videre opp i mai, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Norges Bank opplyser videre at renta trolig må mer opp enn tidligere anslått for å bringe inflasjonen ned til målet. De ser for seg en styringsrente på rundt 3,5 prosent i sommer.

Forventet økning

I desember satte sentralbanken opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent. Vurderingen var da at styringsrenten mest sannsynlig ville settes videre opp i første kvartal 2023.

Det var knyttet stor spenning til torsdagens møte. I desember signaliserte sentralbanken at det ville komme en ny renteheving i mars. Men den siste tids bankuro gjorde at det ble knyttet større usikkerhet til hva som ville komme.

– På den annen side er det urolig i det internasjonale finansmarkedet om dagen, noe som kan forsterke en eventuell økonomisk nedtur, sa Bjørn-Erik Røhne Orskaug, sjeføkonom i Sparebank1 Østlandet til HA onsdag.

I midten av mars gikk tre amerikanske banker over ende på kort tid. I dagene etterpå gikk det nedover for flere bankaksjer, ifølge E24.

Sterkere vekst enn ventet

Det viktigste for Norges Bank, mener Orskaug, er at prisveksten fortsatt er godt over inflasjonsmålet. Sentralbanken styrer etter å ha kjerneinflasjonen på rundt 2 prosent, og i februar var den 5,9 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge SSB.

– I tillegg har den økonomiske veksten her hjemme i Norge vært sterkere enn sentralbanken hadde forventet. Arbeidsmarkedet er stramt, noe som gjør at arbeidstakere står i en god forhandlingsposisjon i lønnsoppgjørene fremover. Samtidig står boligmarkedene overraskende stødig, mente Orskaug.

I forrige uke satte den Europeiske sentralbanken opp renten med 0,5 prosentpoeng, til tross for bankuroen. Onsdag kveld, norsk tid, satte også USAs sentralbank opp renta med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenta i USA ligger nå i intervallet 4,75-5 prosent.