(Nettavisen) Det ble en knusende ny rekord for bompengeinnbetaling i 2023, kan P4 melde.

Totalt ble det innbetalt 15,2 milliarder kroner i fjor, som er 2,1 milliarder kroner mer enn året før (prisjustert). Det er en økning i innbetalingene på rundt 14 prosent.

Tallet er ifølge Statens vegvesen ventet å stige til over 16 milliarder neste år.

NAF er bekymret for fremtiden

Pressesjef Ingunn Handegard i NAF er bekymret for bærekraften i hele bompengesystemet.

– Flere betaler mer i bompenger, og det er ingen tegn til at politikerne tar inn over seg hvor stor belastning dette utgjør i økonomien til folk, sier Handagard i en pressemelding.

NAFs egne undersøkelser viser stadig flere må betale mer:

– For to år siden hadde 60 prosent en bompengeregning på under 500 kroner i måneden. Dette synker til 51 prosent i år. Det er en utvikling som bekymrer oss, sier Handagard.

– Flere betaler mer i bompenger, og det er ingen tegn til at politikerne tar inn over seg hvor stor belastning dette utgjør i økonomien til folk, sier Handagard.

– Bompenger i all fremtid

NAF mener alt tyder på at det ligger an til «bompenger i all fremtid», blant annet på grunn av bypakkene.

– Slik som det er nå kan vi vente at bompengeregningene bare øker og øker fremover. Vi etterlyser politisk vilje til å se på alternative måter å finansiere samferdsel på. I dag skyves regningen over på bilistene i mange år fram i tid. I bypakkene ligger det an til bompenger i all fremtid, sier Handagard.

Økningen i bompenger i 2024 kommer blant annet på økte takster i Oslo, i tillegg Bypakke Ålesund, Bypakke Tenk Tromsø, Bypakke Nedre Glomma fase 2 og flere riksveiprosjekter.