(Nettavisen): Merk deg følgende betegnelse: Flytbasert markedskobling. Det er en ny modell relatert til EUs elmarkedspakke, for å beregne og tildele kapasitet for handel med kraft på kraftmarkedet.

Norge har tatt dette inn i lovverket. Den vil kunne gi dyrere strøm i noen områder, sier seniorrådgiver Trond Arnljot Jensen i Statnett til Nettavisen.

– Flytbasert markedskobling vil gi høyere priser i overskuddsområder med kraft og lavere priser i underskuddsområder med kraft. Flytbasert markedskobling vil bidra til utjevning av priser mellom regioner i Norge. Hovedbildet er at det vil bli høyere priser i nord og lavere priser i sør, men med variasjoner, spesielt i sør, avhengig av kraftsituasjonen lokalt.

Det ble utført en test med flytbasert markedskobling i vinter i tre måneder .

– Testresultatene viste at prisen i Nord-Norge i vinter kunne økt med cirka 15 øre per kWh, sier Jensen.

Hvis prisen er som i dag, rundt 36 øre i snitt inkludert mva, utgjør den prisstigningen 25 prosent, altså betydelig mer enn konsumprisindeksen.

Svenske tilstander

Også Sverige er på samme ballen. Prisene vil stige kraftig der, melder Svenska kraftnät, som tilsvarer Statnett.

– Det innebærer at mer elektrisitet kan distribueres i ledningene. Man kan sammenligne det med å få nye kabler. Resultatet er at mer strøm kan distribueres, slik at prisene mellom prisområdene jevnes ut. For Sveriges del innebærer det at mer strøm eksporteres til våre naboland, særlig i sør der prisene er høyere. Konsekvensen blir da at strømprisen i Sverige øker, sier pressesekretær Patrick Svensson i Svenska kraftnät til Nettavisen.

– Det må da vært dumt å innføre et slikt system hvis svenske husholdninger får dyrere strøm?

Innføringen av flytbasert markedskobling er ingen svensk ide. Det er en del av det felles europeiske kraftmarkedet. Perspektivet er å øke den samfunnsmessige nytten i hele markedet. Det er EUs medlemsland som har blitt enige om dette. EUs regelverk krever dette om det ikke finnes en annen metode som kan gi større nytte.

Nord-norsk kraftselskap: – Det styrer vi ikke

Kraftbransjeavisen Europower beskriver modellen slik: Den største forskjellen fra den gamle modellen er at flytbasert markedskobling vil beregne kapasiteten mer slik virkeligheten er.

Dagens modell bruker historikk for å beregne tilgjengelig kapasitet i strømnettet. Det gjør at Statnett holder tilbake kapasitet for å redusere risikoen for at noen av komponentene blir overbelastet.

Den nye modellen vil være mer detaljert og virkelighetsnær, skriver Europower.

Senioranalytiker Benjamin Thomassen i Volue Insight sier til Nettavisen at man utnytter kraftnettet på en mer samfunnsøkonomisk måte, og at ja, det vil føre til høyere priser noen steder.

– Men det virker like lite gunstig for norske husholdninger?

– Ja, ideen er å utnytte kraftsystemet og flaskehalsene, slik at det kan levere mer kraft til underskuddsområdene i Europa. Gevinsten er at samfunnet skal tjene på det. Men sluttbrukerne i Nord-Norge får regningen til slutt.

Det nordnorske kraftselskapet Helgeland Kraft Strøm ser for seg at dette treffer deres kunder hardt. .

– Den markedsbaserte flyten skal effektivisere nettet i større grad. Men det er synd for kundene våre i nord om prisene går opp, sier daglig leder Arild Inge Markussen i Helgeland Kraft Strøm AS til Nettavisen.

– Det styrer vi ikke over på noe vis.

Statnett prisprognose

I Statnetts kortsiktige markedsanalyse for 2023-2028, forventes likevel fortsatt lavere gjennomsnittspriser i Nord-Norge enn i Sør-Norge mot 2028.

– Men prisene i nord vil trolig gå noe opp fra det lave nivået som har vært de siste par årene, uavhengig av flytbasert markedskobling.

Bakgrunnen for dette er omfattende planer om økt forbruk i både Nord-Sverige og Nord-Norge, som vil redusere det store overskuddet på energibalansen nord i Norden, opplyser Statnett.

– Samtidig gir noe økt kapasitet i nettet bedre mulighet til å overføre strøm mellom nord og sør i begge landene, noe som også bidrar til å dempe flaskehalsen og prisforskjellene nord-sør.