Her er en rekke krigsfilmer med filmfolk fra Hedmarken involvert:

  • «Kongens Nei» (2016) med Anders Baasmo i en av hovedrollene som kronprins Olav.
  • «Kampen om Narvik» (2022) hvor Bent Holm fra Hamar fikk en Amanda i klassen for lyddesign sammen med Espen Rønning.
  • «Krigsseileren» (2022) med Daniel Berg (17) fra Ridabu.
  • «Gulltransporten» (2022), produsent Kjetil Omberg fra Hamar, foto: Oskar Dahlsbakken.
  • «Konvoi» (2023) med Henrik Martin Dahlsbakken, Hamar som regissør, Anders Baasmo i hovedrollen, med Oskar Dahlsbakken, Hamar som ansvarlig for foto, Catrin Gundersen, Brumunddal og Furnes som produsent og Miriam Lien fra Hamar med ansvar for kostymedesign.

Nå altså «Blücher».

88 millioner

Om filmen: «Blücher skal ta oss med til Oscarsborg de dramatiske morgentimene 9. april 1940. Presset hviler på oberst Eriksens skuldre, der han står med utdatert utstyr og ferske rekrutter, som siste skanse mellom Oslo og verdens største krigsmakt».

Tilskudd på 12 millioner kroner er gitt fra Norsk filminstitutt (NFI) til Storm Films AS.

Og NFI opplyser: «Manus er ved Christopher Grøndahl, regi ved Jens Lien og produsenter er Frederick Howard og Asle Vatn. Totalbudsjettet er på 88.925.000 kr. Distributør er Nordisk Film Distribution.»

Filmer og priser

Produsenten Asle Vatn (55) fra Hamar har levert flere kjente filmer, deriblant «Mordene i Kongo» (2018), «Detektiv Downs» (2013), «Pionér» (2013) og «Hodejegerne» (2011).

Filmene hans har mottatt flere priser, som Amanda og Kanonprisen (bransjens egen filmpris) – og filmen «Upperdog» (2010) var nominert til Nordisk råds filmpris.

Han gikk fra selskapet Friland til Norsk filminstitutt, hvor han var filmkonsulent – og han er nå produsent i selskapet Storm Films AS, og står som en av produsentene for «Blücher», som altså har fått statlig støtte.

To filmer med utgangspunkt i samme den krigshendelsen – Blücher – er samtidig tildelt produksjonstilskudd.

I tillegg til «Blücher» (12 millioner) er åtte millioner gitt til «Natt til niende» (budsjett 43 millioner – Fenomen studios): «En film om oberst Eriksen og de mest dramatiske timene i norgeshistorien. 9. april 1940 er den 64 år gamle obersten kommandant på Oscarsborg Festning.»

Krigshelt

Vi har sett krigshelten Eriksen på film for ikke så lenge siden, i «Kongens nei» (2016) – og han som gjorde rollen den gang, Erik Hivju, sa den gang i et intervju i VG:

«Han (Eriksen) hadde kun et halvt år igjen før han skulle pensjoneres. Norge var fremdeles nøytrale, og Eriksen hadde beskjed om ikke å skyte noe annet enn varselskudd. Men ryggmargsrefleksen hans sa at dette dreide seg om et tysk angrep. Han sa de velkjente ord: «Enten blir jeg stilt for riksrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!»

Hivju trakk også i intervjuet den gang fram måten Eriksen ble håndtert på etter krigen:

«Under den militære undersøkelseskommisjonen fra 1946 ble han utsatt for et regelrett 'karakterdrap' av kommisjonens leder Erik Solem på bakgrunn av kapitulasjonen 10. april og uenigheten mellom Eriksen og hans underordnede. Det er forstemmende! Alle visste jo hva senkningen av 'Blücher' betød for landet.»

NB! «Konvoi» har norgespremiere 25. desember, 1. juledag.

Blücher