(Nettavisen): Ved 15.30-tiden tirsdag måtte man ut med over 12 kroner i valutamarkedet for 1 euro (se graf lenger ned). Kl 16.40 koster euroen 11,99 kroner, 1 dollar hele 11,17 kroner.

Euroen har ikke kostet over 12 kroner siden 23. mars 2020. Da herjet koronapandemiensom verst. Og for Ola og Kari er det enda dyrere. Skal du ta ut euro fra en automat i Norge i ettermiddag og onsdag, må du antakelig ut med over 12,50 kroner.

En svak krone betyr at varer vi kjøper fra utlandet blir dyrere, og det blir dyrere å feriere i utlandet. På den annen side blir norske varer mer konkurransedyktige. Turister i Norge får mer valuta - for ikke å si kroner - for pengene.

En svakere krone (stigende graf) er både et kortsiktig og langsiktig fenomen. 1 euro er siden 2013 blitt over 60 prosent dyrere. Det betyr isolert sett at en vare som kostet 100 euro for ti år siden, nå koster 160 euro. I tillegg kommer prisveksten på varene og tjenestene. Og prisveksten i eurolandene er for tiden høy, 7 prosent i gjennomsnitt.

Kjøper valuta til Oljefondet

I morgen kan kronen bli enda svakere. Norges Bank melder kl. 10 i slutten av hver måned hvor mye valuta de vil kjøpe på vegne av staten. Når Norges Bank kjøper valuta, må de selge kroner.

I mai var beløpet 1400 millioner kroner om dagen, i april 1500 millioner.

– I morgen får vi en pressemelding fra Norges Bank om hvor mye kroner de skal selge i juni. Selv om det trolig ligger an til en liten nedjustering av kronesalgene, vil markedene trolig reagere negativt på fortsatt store kronesalg fra Norges Bank på vegne av staten, sier valutastrateg Dane Cekov i Nordea Markets til E24.

Staten har inntekter fra olje og gass i både kroner og valuta. En del av disse inntektene brukes hvert år til å dekke et planlagt underskudd på statsbudsjettet. De resterende inntektene spares i Oljefondet.

Ettersom fondet plasserer alle midlene i utlandet, må investeringene dekkes gjennom å kjøpe valuta. Det er Norges Banks ansvar, på oppdrag fra Finansdepartementet.

Betaler skattene i etterkant

Jo høyere olje- og gasspriser, desto mer kan overføres til Oljefondet. Det betyr også mer i skatt fra oljeselskapene. De betaler sine skatter etterskuddsvis, men i kroner. Selskapene må derfor kjøpe kroner og selge valuta. Det styrker isolert sett kronen.

Faktisk utgjør disse kronekjøpene langt mer enn salgene til Norges Bank. Men, kjøpene skjer ikke til samme tid som salgene til Norges Bank.

Enkelte eksperter har blant annet pekt på Norges Banks salg som en viktig årsak til den svake kronen. Norges Bank solgte i 2022 kroner for om lag 450 milliarder. Det høres veldig mye ut, men utgjør under 2 prosent av de samlede salgene.