(Nettavisen): Etter at strømprisene roet seg litt i helgen, er det igjen duket for nok en dag hvor det settes prisrekorder denne høsten.

Det skjer etter dårlige nyheter på flere områder.

Gjennomsnittspriser i Sør-Norge blir tirsdag 1,75 kroner, et prisnivå vi må tilbake godt over et halvt år for å se.

Pristoppen på morgen og sen ettermiddag presser prisene over to kroner.

Det blir også nok en dag med forholdsvis like priser over hele landet, men det blir marginalt billigere i nord.

Ekstreme priser i Finland

Prisnivået i Norge blir derimot ingenting sammenlignet med hva de opplever i Finland og Baltikum.

I Finland skyter prisen virkelig til himmels, og de ender opp med en pristopp på 9,13 kroner – før avgifter. Det tilsvarer en norsk strømpris på godt over 11 kroner.

– Det nye kjernekraftverket i Finland falt ut i helgen, og da forsvinner 1600 MW fra det finske nettet, forteller kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue til Nettavisen.

Det blir derimot ikke en langvarig situasjon. Feilen er funnet i forbindelse med turbinen, ikke selve kjernekraftverket.

– De har sagt den skal starte opp igjen gradvis i morgen, beroliger han.

Årsaken til at de finske prisene ikke smitter mer over på de norske og svenske, er ganske enkelt begrenset overføringskapasitet.

Økte forventninger til vinterens priser

Men samtidig som Finland opplever ekstrempriser, er det dårlige strømnyheter i Norge fremover. I forrige uke falt strømprisene, men et væromslag har nå sendt prisforventningene rett i været:

– Gjennom hele forrige uke ble det mildt mildere og mildere vær, men gjennom helgen snudde dette helt. Nå er det 5–6 TWh nedbør som er mistet, og noen helt andre temperaturer, sier Lilleholt.

Dette gjør nå at forventningene til vinterens priser øker markert:

– Ser vi på strømkontraktene for 1. kvartal, er det snakk om 73 euro for hele Norden, og et påslag på rundt 25 Euro for Sør-Norge. Da snakker vi priser med avgifter på 115–120 øre i snitt, sier Lilleholt.