(Nettavisen): Fredag 29. desember settes den nye strømkabelen Viking Link, som forbinder England og Danmark, i drift.

Kabelen har samme kapasitet som de nye kablene Norge har til England og Tyskland, men vil bare gå på halv kapasitet det første året.

Ifølge analyseselskapet Volt Power Analytics vil den nye kabelen sørge for prissmitte fra England til Danmark. Danmark har satset på et strømsystem som nesten utelukkende består av vindkraft, og er derfor avhengig av utveksling med andre land.

Høyere strømpriser i Danmark vil igjen smitte over til Norge.

Ifølge bransjenettstedet Europower viser analysen at Sørvestlandet vil få en økt strømpris på ca. 1 øre uten avgifter som følge av den nye kabelen neste år, og 1,5 øre i 2025.

– En slik prisøkning høres beskjeden ut, men det vil faktisk gi produsentene i NO2 en ekstra inntekt neste år på 500 millioner kroner som følge av høyere strømpris – om analysene treffer, skriver bransjenettstedet Europower.

Prissmitten vil også fortsette til Øst- og Vestlandet, og bransjenettstedet antar at norske strømprodusenter vil få milliardgevinst av kabelen i 2025. Den gevinsten må betales av strømkundene.

Analyseselskapet tror derimot at effekten vil bli lavere frem mot 2030, hvis Storbritannia følger opp sine planer på sol- og vindproduksjon.