(Nettavisen): – Dette er avansert og organisert økonomisk kriminalitet som rammer tusenvis av personer, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i en pressemelding.

Det var i september at Økokrim overtok en sak fra PST, hvor en person nå er siktet og varetektsfengslet for forsøk på en mengde grove bedragerier ved hjelp av en såkalt IMSI-catcher. Etterforskningen er i en tidlig fase, men Økokrim sier bedrageriene pågår fortsatt.

– Vi har avdekket at bedrageriene fortsatt pågår. Dette tyder på at kortopplysningene lagres og brukes uker og måneder etter at kortinformasjonen er innhentet. Potensielt flere tusen nordmenn kan bli svindlet i tiden fremover, advarer påtaleansvarlig hos Økokrim, førstestatsadvokat Marianne Bender.

Ber folk sperre kortet

Folk som har vært i nærheten av mannens såkalte Imsi-fanger i Oslo og Bergen mellom 17. august og 8. september i år, har fått tilsendt en SMS med oppgitt avsender DHL, Bank Norwegian eller DNB.

Der står det en lenke, og personer som har trykket på lenken anbefales å sperre kortet sitt. De advarer om at selv om kortet ikke er belastet, så kan det skje ved en senere anledning.

Den aktuelle svindelsaken gjelder den 25 år gamle studenten som er siktet for grovt bedrageri. Han har erkjent straffskyld.

Mange DNB-kunder rammet

DNB har mange kunder som er rammet, og Økokrim samarbeider tett med banken i etterforskningen. Det er likevel ikke kun DNBs kunder som kan være rammet.

Studenten fra Malaysia ble varetektsfengslet på begjæring fra PST 10. september, og saken ble overtatt av Økokrim 22. september.

Etter Økokrim overtok ansvaret for etterforskningen, ble han på nytt varetektsfengslet i fire uker fram til 24. oktober.