Jeg skal komme tilbake til hvorfor dette etter min mening er en ekstremifisering og delvis brunfarging av Gahr Støre sin «Ikke kødd med arbeidslinja» i talen til Arbeiderpartiets landsmøte.

Det er sikkert en godt gasjert rådgiver, med svart belte i mastergrader og VIP pass til svingdøra mellom regjeringskontorene og rådgivningsfirmaene som har kommet opp med denne formuleringen for liksom å folkelig gjøre politikken.

Det er direkte tankeløst, historieløst og holdningsløst av politikerne å ha en så lemfeldig omgang med alle de som allerede er plassert langt nede ved bordet, og stadig dyttes lengre ned.

Om vedkommende har høstet skulderklapp og lovord om hvor dyktig hen er, vet ikke jeg.

Det jeg vet er to ting, én: at i det politiske veksthus brer språkblomstene seg raskere enn brenneslene bak en utedass. «slik kan vi ikke ha det» «det som her blir sagt» «min dyktige kollega» To: vedkommende skulle ha fått sparken.

Fagbevegelsen og sosialdemokratiet har i hele sin eksistens arbeidet troverdig og uten opphold for at ingen skal straffes for arbeidsledighet.

Trygdede og stønadsmottagere skal ikke mistenkeliggjøres og utestenges. Tilrettelegging og tilpasning av utstyr og bolig skal tilpasses den enkelte, ikke systemenes hang til standardisering og ensretting. Våre alderspensjonister skal ha samme levekårsutvikling som resten av samfunnet.

Det er direkte tankeløst, historieløst og holdningsløst av politikerne å ha en så lemfeldig omgang med alle de som allerede er plassert langt nede ved bordet, og stadig dyttes lengre ned.

Nylig ble jeg invitert til å delta i en medlemsundersøkelse som et ledd i «å gå i oss selv» og «snu hver stein» etter historiens valgnederlag. Det vil være i overkant konspiratorisk å hevde at « å komme seg opp om morran» er et forsøk på å kuppe konklusjonene i dette arbeidet.

Det som derimot er helt sikkert er at slike holdninger vi finner bak denne språkbruken, alle de åra hvor regneark og økonomer stadig har fått fordrive og landsforvise medmenneskelighet og menneskeverd i politikken, er en av hovedårsakene til historiens dårlige valg. Ballongen sprakk.

Ikke vet jeg om disse politikerne, og rådgiverne selv er oppe så tidlig om mogenen, men det er mer enn tydelig at de har ranglet oppe til langt på natt.