I en artikkel 25.3. spør journalist John Arne Holmlund om det ikke er noen grenser for hva politikerne gjør for noen arbeidsplasser. Saken er illustrert med statslederne for Russland og Kina, med kommentar om at kineserne gjør sitt inntog på Hedmarken. Det handler ikke saken om!

Historien om næringsparken på Heggvin strekker seg flere år tilbake. Arealet er regulert til kraftkrevende industri, og fra kommunene Hamar og Løten har det blitt tilrettelagt for etablering av batteriproduksjon og datalagring.

Siden kommunene ikke etablerer virksomheter selv, ble det tatt et felles initiativ mellom Hamar og Løten kommuner sammen med Eidsiva Energi AS for å utvikle området gjennom et felles selskap; Heggvin Utvikling AS.

Heggvin Utvikling AS inngikk i 2022 avtale med selskapet Green Mountain (GM) om etablering av et datasenter på Heggvin. Formannskapene i Hamar og Løten kommuner ga sin tilslutning til dette salget i november 2022, med forbehold om at de ikke skulle drive kryptolagring.

Det er altså ikke Tik Tok som har kjøpt tomt på Heggvin. Det er Green Mountain med hovedkontor i Stavanger. Heggvin er GMs fjerde anlegg i Norge, og konsernet leier ut serverplass til store kunder som DnB, Volkswagen-konsernet og de største norske dataleverandørene.

Som datasenteroperatør er GM ansvarlig for godkjenning av sine kunder fra statlige myndigheter, inklusive sikkerhetsmessige vurderinger.

I dette tilfellet er kunden Tik Tok. Hamar og Løten kommuner har like stor innflytelse på hvem Green Mountain har som kunder som Holmlund har på vareutvalget på KIWI.

Vi krever at virksomheten skjer etter norsk lov og i tråd med norske regler.

Mener Holmlund og HA at Hamar og Løten kommuner bør overprøve statlige myndigheter, eller har mulighet til det? At vi bør ha en annen politikk i forhold til internasjonale etableringer enn staten?

Les også

Er det ingen grenser for hva politikerne gjør for noen arbeidsplasser?

Oppbygging av internasjonale datasenterdrift i Norge er nasjonal satsing vedtatt av Stortinget.

For å sitere direkte fra strategien: "Gjennom å styrke markedsføringen av mulighetene i Norge og videreutvikle den digitale infrastrukturen både nasjonalt og internasjonalt legger vi til rette for fortsatt vekst for norsk datasenternæring. Dette vil komme både næringsliv og folk i hele landet til gode, gjennom økt verdiskaping, nye arbeidsplasser i distriktene og digitale tjenester for alle".

Det er dette som nå skjer på Heggvin, det motsatte av "skit i Norge, leve Toten» som Holmlund påstår.

Og man skulle jo tro at de 1,5 millioner norske brukerne er mer tjent med at Tik Tok har et anlegg i Norge etter norske regler framfor USA eller Asia.

Marte Larsen Tønseth, ordfører Løten og Einar Busterud, ordfører Hamar

Så tilbake til spørsmålet om det ikke finnes grenser for hva politikere gjør.

Skal man oppnå noe må man evne å utnytte mulighetene. Ønsker man vekst og utvikling, må man også tilrettelegge for det.

Selvsagt innenfor lover, regler og nasjonal politikk. Det er kanskje her Holmlund virkelig bommer på hoppkanten.

Han spør om det ikke ringte noen bjeller da saken om TikTok og nasjonale politikere raste avgårde. Selvsagt gjorde det, men vi har altså en avtale med GM.

Og offentlige myndigheters bruk av Tik Tok og andre sosiale medier handler først og sist om bruken av mediene, ikke hvor datasenteret er geografisk plassert.

Når internasjonale aktører ønsker å etablere datasentre i Norge, må det nødvendigvis være nasjonale sikkerhetsmyndigheter og politikere som gjør den vurderingen.

Hamar og Løten kommuner har verken beslutningsmyndighet eller kompetanse til å bli tillagt det ansvaret. Tik Tok lagrer fra før sine data i Irland, styrt av europeiske regler.

Nettopp strengere europeiske personvernregler er en viktig årsak til de sosiale mediekanalene nå etablerer seg i Europa.

Og man skulle jo tro at de 1,5 millioner norske brukerne er mer tjent med at Tik Tok har et anlegg i Norge etter norske regler framfor USA eller Asia.

Green Mountain er nå i full gang med å realisere den største industrietableringen i Innlandet noensinne, målt i kroner.

Så langt er det inngått avtale med 16 lokale virksomheter for å få den realisert, og antallet øker stadig. I følge Norsk datasenterforening generer hver ansatt på et datasenter 8-10 andre jobber.

Det skal bli spennende å følge med på hva ringvirkningene blir for vårt eget område, effekten er mye opp til oss selv å få til.

Det svenske Tillväxtverket (tilsvarer Innovasjon Norge) skriver følgende om ringvirkningene av Facebooks etablering i Luleå: "Facebooks etablering bedöms ha fått betydande positiva ekonomiska effekter såväl regional som nationellt. Den har dessutom på olika sätt bidragit till att stärka den regionala utvecklingskraften, det regionala samarbetet i näringslivsfrågor och den regionala mottagningskapaciteten för denna typ av större etableringar.»

Det er en litt annen virkelighet enn den HA beskriver.

Tildeling av større strømkapasiteter i Norge skjer via Statnett.

Den 5. januar var det en stor konferanse om forsyningssituasjonen i Innlandet for elektrisk kraft og nettkapasitet på Scandic.

Ingen fra media fant dette interessant nok til å møte. På møtet redegjorde Statkraft for hvilke kriterier de satte for hvem som ble tildelt strøm. Kriteriet var enkelt: "Først til mølla" (Statnett kalte det "modne prosjekter") Statnett har ikke lov til å ta hensyn til formålet med kraftforbruket. Meningsløst etter vår mening, men vi styrer ikke norsk kraftpolitikk.

Holmlund mener tydeligvis at Hamar og Løten kommuner har makt til å fordele overskuddskrafta i Innlandet til virksomheter han mener fortjener den. (les; tradisjonelle produksjonsbedrifter) Alternativet til datasenteret på Heggvin var etablering i Rogaland.

Det er mulig strømmen ville kommet fra Innlandet, men definitivt ikke arbeidstakerne.