(Nettavisen): For folk på Østlandet, startet strømpris-dagen bra. Den var nede i 6 øre, eller 7,5 inkludert mva per . Men så fyker strømprisen i været. Klokken 20 onsdag vil den ha gått opp flere hundre prosent: Da koster den samme kilowattimen 164 øre, og med mva, 204 øre.

Denne prisen inkluderer ikke nettleie og øvrige avgifter.

I Nord-Norge, er prisbildet helt annerledes. Her er maksprisen 30 øre – og folk i Nordland, Troms og Finnmark betaler ikke mva.

– Europa er fortsatt viktig for strømprisene i Norden, særlig i sør og nå er det sola som er med på å sette de lave prisene vi ser midt på dagen, sier senioranalytiker Benjamin Thomassen i Volue Insight til Nettavisen.

– Allerede nå er det slik at Spania og Frankrike sliter med høyere produksjon enn det en ønsker grunnet høy sol og vind produksjon med tilhørende negative priser. De har bygget ut så mye fornybart og det er vanskelig å regulere tilbudskurven. Men mellom klokken 20 og 21 i dag tilsvarer Sør-Norge Jylland, som er sterkt koblet til Tyskland.

Sverige, Finland og Baltikum påvirker også norske kraftpriser. I dette området er prisene lik null eller negative stort sett for hele onsdagen grunnet høy vindproduksjon i de områdene, uten at disse prisene når Østlandet og Sør-Norge.

– Det har med flaskehalsene mellom de prisområdene som gjør at du ikke får nok kraft inn til Østlandet fra Sverige som gjør at du ikke får de lave prisene som vi ser i Sverige. Det kommer kraft inn, men ikke nok.

Kommer med vinden

Men til helgen så kan vi igjen oppleve å få lave priser i hele Norden på dagtid, sier analytikeren.

– Det skyldes overproduksjon og priskollaps i Europa. Prisene vil nok svinge mye igjennom sommeren innenfor døgnet. Med lave priser, når det er mye sol og vind, kombinert med snøsmeltingen, som har begynt og ventes å nå toppen i slutten av mai, sier Thommassen videre.

Men det er usikkerhetsmomenter i spill.

– Selv om snøsmeltingen går rolig for seg med normale temperaturer forventer vi ikke total priskollaps til tross for økt tilsig. Dette er det noe vannkraftprodusentene forventer. Men om det blir kjøligere enn ventet og snøsmeltingen utsettes, kan vi enkelte dager og kanskje uker, se høye priser frem til tilsiget kommer for fult. Mange buffermagasiner er nå svært lave grunnet den ventede snøsmeltingen som kommer frem til forsommeren.

Økte forskjeller og industridød

Strømfluenser Sindre Wiig Nordby er i harnisk over strømsystemet. Han driver TikTok-kontoen @Sindrewino hvor han ofte snakker om strøm.

– Dette fører til industridød og økte forskjeller. Vannkraften har vært Norges største konkurransefordel. Strømprisene tar knekken på de som har minst. Folk har strømstøtte, som starter på 73 øre pluss moms. Med nettleien på toppen har i praksis du en pris på 150 øre, sier Nordby til Nettavisen.

Strømstøtten bør kicke inn tidligere, mener Norby.

– Strømstøtten bør sørge for at prisene er like prisene før strømkablene ble koblet til. Når politikerne klapper seg på skuldrene for god strømstøtte, når det er de samme menneskene som står bak de høye prisene, er som så slå til noen og så bandasjere for så si: «Takk meg for at jeg bandasjerer deg».

Her er dagens strømpriser

Prisene inkluderer merverdiavgift, men ikke forbruksavgift og avgift til Enova (1 øre per kWh). Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time, men avgiftene kommer likevel på topp av dette. Prisene for morgendagen, torsdag, kommer klokken 13.

Region nord

Makspris: 30øre
Snittpris: 28 øre
Minimumspris: 26 øre

(Det er ikke merverdiavgift på kraft i Nord-Norge)

Region øst

Makspris: 204 øre
Snittpris: 60 øre
Minimumspris: 8 øre

Region vest

Makspris: 75 øre
Snittpris: 60 øre
Minimumspris: 46 øre

Region midt

Makspris: 59 øre
Snittpris: 40 øre
Minimumspris: 33 øre

Region Sør

Makspris: 204,4 øre
Snittpris: 60 øre
Minimumspris: 8 øre