Onsdag ettermiddag igjen duket for det vi må kalle ekstreme strømpriser. Det skjer etter at Tyskland har slitt hele uka, skriver Nettavisen.

På Sør- og Østlandet vil strømprisen inkludert moms bli 2,3 kroner per kWh mellom 18 og 19. Ifølge Europower er dette den høyeste strømprisen siden 16. januar.

I løpet av et par timer mer enn tredobler strømprisen seg, før den igjen faller tilbake på et nivå som ligger på det nivået vi har blitt vant med fra de siste ukene.

Torsdag blir det et lignende mønster, men med noe lavere topper.

Årsaken finner vi lenger sør

I Norge er det ingen grunner til at strømprisen skal skyte opp på denne måten. Alt tyder på at vannkraftprodusentene har god kontroll på mengden vann i kraftmagasinene inn mot «vårknipa», og strømforbruket i Norge er ikke spesielt høyt.

Men i Tyskland finnes det en interessant historie. Årsaken til prisøkningen er virkningen av solkraft – og delvis vindkraft. Begge deler løsninger som egentlig skal gi oss billigere strøm.

Veldig enkelt forklart er årsaken til at prisene blir høye i noen timer, at strømforbruket øker kraftig på ettermiddagen, samtidig som solkraftproduksjonen stuper.

Da må andre typer produksjonen stille opp. Det er i stor grad dyr pumpekraft og ikke minst varmekraftverk som må øke produksjonen sin i en kort periode – før de igjen må skru ned produksjonen når strømforbruket igjen faller utover kvelden.

Å øke produksjonen for en kort periode er noe av det dyreste et varmekraftverk kan gjøre, og prisen går dermed til himmels. Se for deg at du skal fyre opp et bål for å steke én pølse.

For å redusere disse ulempene, og ønsker Tyskland dermed å importere så mye strøm som mulig. Og ikke overraskende er strømeksporten fra Sør-Norge høyest i de to timene hvor prisene er høyset. Mellom 18 og 19 er eksporten ut av Sør-Norge rundt 5,5 GW.

Til sammenligning er havvindprosjektet som nå bys på på 1,4 GW.

Men hva er det egentlig som skjer?

Detaljene i det som skjer er mer interessante.

Onsdag er det meldt inn et strømbehov i Tyskland på mellom 43 og 65 GW.

Forbruket er lavt på natten, og øker kraftig på morgenen. Så faller det litt midt på dagen, før det igjen øker på sen ettermiddag. Utover kvelden stuper så forbruket igjen.

Det tyske strømnettet er mye mer komplisert enn det norske, og strømproduksjonen kommer fra en lang rekke ulike kraftverk med ulike teknologier. Noen teknologier «må» produsere uansett, noen er avhengig av vær, noen kan enkelt justeres – og noen er veldig dyre.

Tyskland har bygget ut svært mye solkraft, så selv om det nesten ikke er vindkraftproduksjon denne onsdagen, står fornybart for hele 61 prosent av strømproduksjonen når strømforbruket er som høyest midt på dagen. Solkraft alene står for halve landets strømbehov.

Siden strømforbruket typisk er høyere på dagen enn natten, er solkraft i utgangspunktet bra for strømsystemet. Problemet er at solkraftproduksjonen starter å stige litt senere enn strømforbruket stiger på morgenen – og så stuper det samtidig som strømforbruket øker når folk kommer hjem fra jobb.

Dette skaper et midlertidig behov for andre typer kraftproduksjon tidlig på morgenen, og ikke minst på kvelden når alle kommer hjem. Dette ser vi ekstremt tydelig på strømprisen:

Det som skjer onsdag ettermiddag, er at vindkraftproduksjonen er på et bunnivå, solproduksjonen stuper – og forbruket øker.

Da er det andre produksjonsformer som må ta over. Det er i stor grad pumpekraft, gasskraft og oppjustering av kullkraften.

Og på toppen av alt dette nærmest tredobler Tyskland importen fra andre land.

Dette skjer samtidig som lav vindkraftproduksjon rammer Danmark knallhardt, som bare klarer å dekke halvparten av sin egen strømproduksjon

Det betyr at det er veldig mange som ønsker å kjøpe kraft samtidig, og dermed presses prisene svært høyt.