(GD/HA): Regnvær har preget store deler av Oslo gjennom natten og i morgentimene i dag, og har ifølge forsikringsselskaper allerede ført til flere innmeldte flomskader enn mens ekstremværet Hans herjet.

Nå er det på vei mot Gudbrandsdalen.

Meteorologene har nå sendt ut oransje farevarsel for flom for Innlandet og Viken, dette varsles via Varsom.no.

Mjøsa stiger

Det har vært betydelig mengder med regn både i og rundt Hamar denne søndagen. Hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Elin Langsholt, forteller at Mjøsa nå stiger igjen.

– Den var sakte synkende, men nå går den opp. Tilsiget fra Lågen og lokalområdene rundt har vært såpass stort, som gjør at dette skjer. Vi forventer at den kan stige opp mot 20 centimeter til, sier hun

Likevel kan hun forsikre om at Hamar- og Ringsaker-befolkningen ikke trenger å bekymre seg for dette.

– Mjøsa vil ikke gå så høyt som det den gjorde under ekstremværet. Da var det 30 centimeter høyere enn det den ligger på nå. Det vil med andre ord ikke bli noe verre nå enn da, informerer Langsholt om.

Får ingen pause

Regnværet har søndag formiddag for det meste gitt seg på det sentrale Østlandet, men er på vei mot nordvest.

– For Østlandet sin del ser det ut til at det verste er over. Lavtrykket er nå på vei vestover og etter hvert ut i havet, så Østlandet vil få en pause. Men områder i Gudbrandsdalen kan utover ettermiddagen få ganske kraftige byger og får nok ingen pause i dag, sa meteorolog Petter Ekrem til Dagbladet tidligere på dagen søndag.

– Ingen dramatikk

Da vi snakker med meteorolog Terje Alsvik Walløe litt senere på dagen, har han en litt nedjustert prognose:

– Det er ikke noen stor dramatikk når det gjelder været i Gudbrandsdalen i dag. Det er byger i området, men ikke noe farevarsel på nedbør, forsikrer Alsvik Walløe.

Han forklarer at mye av det regnet som har kommet er grunnlaget for det oppjusterte flomvarselet. Flomvarsel sendes på bakgrunn av det som har falt.

Litt lenger sør langs Mjøsa har nedbørsmengden vært større, og både Gjøvik og Biri har måttet tåle opp mot 20 millimeter det siste døgnet. I Lillehammer og nordover Gudbrandsdalen er det registrert halvparten.

– Dere slapp billig unna, sier Alsvik Walløe.

Han har enda en gladmelding angående dagene fremover:

– Det blir enda bedre i morgen, og det verste skal være over.