(Nettavisen): Sommeren er kommet, og høysesongen for flått er i gang. Blir man bitt kan det føre til skumle infeksjoner som borreliose eller skogflåttencefalitt.

En ny studie publisert i tidsskriftet Current Biology gir nye svar på hvordan flåtten beveger seg slik at den kan bite seg fast i mennesker og dyr.

Dagsavisen omtalte saken først.

– Så mye som tre eller fire trappetrinn

Det er nemlig ikke helt slik vi har trodd. Teorien har vært at flåtten stiller seg på tuppen av et blad eller et strå med beina utstrakt og venter på at et menneske eller dyr passerer, hvorpå den da biter seg fast.

Nå har forskere funnet ut at flåtten i tillegg kan bevege seg via den statiske elektrisiteten som oppstår rundt oss.

Dette gjør at flåtten kan feste seg fast i oss uten å være i direkte kontakt, og den kan bevege seg så mye som et par centimeter gjennom lufta.

– Selv om avstanden er liten, tilsvarer det at vi hopper tre eller fire trapper på en gang, forklarer økolog og studieforfatter Sam England ved Berlins naturhistoriske museum.

Slik unngår du flått

  • Bruk lange bukser, dekk deg til ved anklene og bruk lyse klær for lettere å oppdage eventuelle flått.
  • Vær oppmerksom på at flåtten krabber raskt opp langs beina og overkroppen, og ofte finner veien inn under klærne langs armene og i hals/nakke-regionen.
  • Bruk insektmiddel som inneholder DEET eller Icaridin på klærne.
  • Du kan redusere risikoen for flåttbitt hvis du går på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt. Det er viktig at du ser etter fastbitte flått etter turer i områder med flått. Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. De kan også finnes andre steder på kroppen.
  • Klær som har vært brukt på tur bør ristes godt, og de kan med fordel vaskes eller henges ute. Flått som kommer inn i hus vil tørke ut i løpet av noen dager.

Det er viktig å fjerne flått så raskt som mulig for å redusere risikoen for at den overfører sykdomsfremkallende mikroorganismer.

  • Bruk en pinsett eller en flåttfjerner for å fjerne flåtten.
  • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Voksne flått som sitter godt fast kan med fordel vris litt samtidig som de trekkes ut.

Kilde: FHI

Ny, farligere flått på vei

Flåtten trives aller best langs kys­ten fra Telemark og opp til Rogaland, men klimaendringene gjør at den sprer seg sta­dig nord­over, inn­over i lan­det og høy­ere i ter­ren­get.

Når en først er bitt bruker flåtten to til ni dager på å suge seg ferdig om den ikke blir fjernet. Den vanligste flåttarten i Norge er skogsflått, og det er altså denne du kan bli syk av og som er blitt forsket på i denne studien.

Sjansen er heldigvis liten for at du blir syk. Studier viser at det er fem prosent sjanse for å bli smittet av borrelia, og kun to prosent sjanse for å bli syk av det.

Sannsynligvis har vi noe verre i vente. Klimaendringer og varmere temperaturer har ført til at en annen flåttart, jaktflåtten, er på vei nordover. Denne arten er tre ganger så stor som skogsflåtten, og i motsetning til skogflåtten løper jaktflåtten etter byttet sitt.

Den er i tillegg bærer av den dødelige sykdommen hemoragisk krimfeber (også kalt Krim-kongo), som kan gi alvorlig sykdom og har en dødelighet på rundt 30 prosent.