Unggutten, som er født i 2001, ble nummer 19 i prologen i verdenscupsprinten i Drammen tirsdag.

– Dette er utrolig stort. Dette hadde jeg ikke trodd etter så mye motgang, sa Mats Opsal til NRK.

Han kvalifiserte seg til verdenscup-debuten etter sølv i U23-NM (sprint) på hjemmebane på Veldre sag i helga. Han ble nummer seks totalt i den sprintfinalen.

– Det er utrolig spennende med Mats Opsal. Det er sterkt å gå videre i dette selskapet etter så mye motgang, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland etter prologen.

Han møtte Even Northug, Jouve (Frankrike), Ben Ogden (USA), Novak (Tsjekkia) og finske Vuorinen i sin kvartfinale.

Hårete mål

Mats Opsal ble nummer fire i sitt kvartfinaleheat, og gikk videre til semifinalen på tid.

– Det er gøy, og jeg er litt sjokkert. Det gikk fort. Det var bare å bite seg fast. Jeg vet at jeg er sterk på oppløpet, sa Mats Opsal til NRK rett etter kvartfinalen.

Han ble sist i sitt semifinaleheat – i kamp med blant andre Johannes Høsflot Klæbo.

Men han var superfornøyd med dagen uansett:

– Jeg er utrolig godt fornøyd. Debut i verdenscupen og klare en semifinaleplass er så stort. Hvis jeg fortsetter denne utviklingen kan det være fint med et hårete mål om OL i 2026, sa Mats Opsal offensivt rett etter målgang i semifinalen.

Han ble nummer 12 totalt i sin verdenscupdebut.

Vurderte å legge opp

Det er ikke så lenge siden Mats Opsal vurderte å legge ski og staver på hylla.

– De siste årene har vært trå og seige. Jeg har vært skadet og slitt med sjukdom. I fjor var jeg skadet hele høsten, og så startet skisesongen. Jeg var på farten til det første skirennet da jeg fikk kyssesjuken. Da røk hele sesongen. Det har vært mye motbakke, sier Mats Opsal.

Han fortsetter:

– Skadene har vært i hofta og i foten, så jeg slet i to år med det. Så kom kyssesjuken i fjor, og da vurderte jeg seriøst å legge opp. Jeg var nære ved å gi meg. Jeg hadde jobbet så lenge i motbakke, og fikk ikke noe ut av det. Da vurderte jeg å bruke tida på noe annet rett og slett. Men det artigste jeg vet er å gå på ski, så da ble det litt til.

- Jeg bestemte meg for å bo hjemme og gjøre alt jeg kunne for å bli god denne sesongen. Jeg har fått trent godt, og det har betalt seg, sier unggutten.

Det har helt tydelig gjort susen.

Kristne Stavås Skistad vant dameklassen, mens Johannes Høsflot Klæbo vant herreklassen.