Det er snakk om fred og selvbestemmelse for Palestina. Det var det også i 1993 da Osloavtalen kom i stand. Den la vekt på hva man kunne enes om og bygge videre på.

Men motstandere saboterte. På den tid fikk ingen representanter fra staten Israel ha kontakt med medlemmer av palestinernes frigjøringsorganisasjon PLO.

2 år etter at Oslo-avtalen, dette veikartet for fred var undertegnet, ble den israelske statsministeren Rabin skutt av en israelsk ekstremist. Fredsprosessen døde med Rabin, og Osloavtalen ble et skjellsord.

Den tapte kampen, men la likevel grunnlaget for de palestinske selvstyremyndighetene som Norge fremdeles bidrar til. Rabin, Arafat og Peres fikk fredsprisen for forsøket, men hva fikk Mona Juul og mannen hennes Terje-Rød Larsen som med stor fare fraktet 4 personer i stor hemmelighet ut og inn av Norge i løpet av 9 måneder?

De ble jo ikke engang invitert til mottagelsen etter dette møtet med den amerikanske presidenten Bill Clinton hvor de to partene tok hverandre i hånden og fredsavtale ble underskrevet.

På TV-bilder derfra kunne en skimte Mona Juul i bakgrunnen. Det ble fortalt at Jan Egeland ble så fortørnet over den norske kanalens usynlighet, at han tok et tidligere fly hjem til Norge.

Mona Juul var 34 år, fra Sparbu i Steinkjer kommune og ansatt i den norske utenrikstjenesten (UD). Hun hadde diplomatpass. Mannen hennes Terje Rød-Larsen var leder for forskningsstiftelsen Fafo.

I Norge var Thorvald Stoltenberg minister, og Jan Egeland hans sekretær. Begge hadde ønske om en alternativ kanal utenom medienes søkelys som kunne danne grunnlag for reelle forhandlinger.

Gjennom UD ble det brukt forskningsinstitutter og frivillige institusjoner med store nettverk. UD og Fafo fikk nå mulighet til å samarbeide om å få de to stridende partene til Oslo for å forhandle på nøytral grunn.

Terje Rød-Larsen reiste til Tunis og fikk samtale med Yasin Arafat personlig, og Mona og Egeland oppsøkte Israels viseutenriksminister i Tel Aviv. Begge sa et nølende ja.

Det første møtet som var på Borregård ble så vellykket at de ønsket å fortsette. Det ble stressende 9 måneder for Mona og Egeland både for å skaffe anonyme opphold på forskjellige steder i Norge, og smugle de to partene med hver sin assistent unna passkontroller.

Likeså assistere ved telefonkontakter. Selv var de formidlere og utenfor samtaler med de to partene. Det var å lose dem sammen inn en dør og så lukke døren bak dem.

I 2017 gikk teaterstykket «Oslo» som handlet om Osloavtalen i London. Mona Juul var der og fikk se dette stykke som på Broadway i New York hadde fått prisen som årets skuespill.