Per Nøkleby (82) sitter på en høy stol bak et smalt barbord, ved siden av sitter Magretha Musland, kommunikasjons- og partneransvarlig i Kilde. De ser begge på telefonen til Nøkleby, hvor han driver og oppretter Aid og logger inn på nettavisa til Hamar Arbeiderblad.

– Jeg er ingen sånn dataekspert, sier Nøkleby og ler.

82-åringen forteller at han har blitt vant til mer og mer digitalt nå «i den såkalte dataalderen».

– Da må jeg bare akseptere det, legger han til.

Han holder en smarttelefon mellom seg og Musland. De taster inn telefonnummer, lager passord og ser om det oppfører seg om det skal.

I ei liste i Hamar Arbeiderblad-appen velger de sammen hvilke temaer han er interessert i. Stange, økonomi og næringsliv, vær? Sistnevnte finner han på Yr, så det trenger han ikke avisa til.

Les også

Ole ringte avisa og sa han måtte på trykk i akkurat den avisa. Da vi hørte grunnen, måtte vi bare si ja

Han har vært litt avventende til å begynne å lese avisa digitalt, men nå tar han steget også der.

– Det er vel bare min skepsis til den digitale verdenen, begrunner han.

Samtidig er han digital på flere områder. På smarttelefonen viser han fram at han har flere apper, og bruker ofte både norgeskartet og en fuglebok, i tillegg til Yr og tekstmeldinger.

– Jeg syns jeg bør ha avisa hver dag

Men for avisabonnenten, som spøkefullt svarer at han har hatt avisa hjem i 100 år, var det frekvensendringen som gjorde at han tok det digitale steget.

– Det var bare fordi jeg nå får avisa bare tre dager i uka, og jeg syns jeg bør ha avisa hver dag, forteller han.

Fra og med mandag følger Hamar Arbeiderblad etter de andre avisene i Innlandet, og reduserer frekvensen på papiravisen til tre dager i uken.

De som ønsker hjelp til å logge inn på nettavisen kan få det hos Hamar Arbeiderblad, mandag, torsdag og fredag i uke 39 mellom klokka 12 og 15.

– Her er ingen spørsmål dumme, forsikrer Musland.

Alt du trenger å vite om overgangen til tredagers avis

1. Blir det reduksjon i prisen, når jeg bare skal få halvparten så mange papiraviser hjem til meg?

SVAR: Nei, dessverre. Produktet vi lever av å lage er innhold, og det vil vi fortsatt gjøre med minst like stor kvalitet og volum. Frekvensendringen er ikke et sparetiltak, men et tiltak for å skape handlingsrom til at flere kan konsentrere seg om å lage journalistikk som er relevant for mange.

https://www.h-a.no/vis/info/qa

2. Jeg har verken nettbrett eller PC, og telefonen min er altfor liten til å lese fra. Er ikke dette diskriminering av eldre og trofaste abonnenter?

SVAR: Endringen er ikke noe vi gjør med lett hjerte, for vi vet hvor stor pris mange setter på den daglige morgenrutinen med et ferskt HA i hånden. Vi foreslår at du enten lar den ligge på bordet et par dager, og fordeler lesingen. Det vil være færre, men fyldige og gjennomarbeidete aviser, med hygge- og nyttestoff i tillegg til nyheter, som fortsatt kryssord, lørdagskommentar og Oddmund Mikkelsen-tegning småstoff, tegneserier, radio/tv-oversikt for alle ukas dager.

3. Hvem kan hjelpe meg med å sette opp eAvis og nettavis på min telefon eller nettbrett?

Vi på kundesenteret kan forklare, eller kanskje du har en sønn/datter eller barnebarn som vil være glad for å hjelpe?

Uken overgangen skjer vil det være Åpen dag i HA-huset i Grønnegata hele uken. I tillegg vil det bli annonsert Åpne dager i avisen med tider

HA vil før overgangen engasjere hjelp som kan kjøre hjem til folk for å hjelpe ferske digitale brukere å registrere og laste ned apper, forstørre skjerm etc.

4. Hva er Pluss Alt, og hvorfor skal det interessere meg som bor i Hamar/Stange/Ringsaker/Løten?

SVAR: Hamar Arbeiderblad samarbeider med Amedia om teknologi og en del andre tjenester. Siden starten av 2023 har abonnenter mot et tillegg i prisen kunne velge å legge til PLUSS ALT til sitt vanlige abonnement. Slik har man kunnet gå inn på mer enn 100 andre aviser og lese alt Pluss-innhold, se livesendinger fra en rekke sportsgrener og høre podcaster man ellers betaler en egen sum for. Det nyeste er at man kan samle akkurat de avisene man selv vil følge og finne dem på ett sted, ALT.no eller ALT-appen.

Hvis du er KOMPLETTABONNENT på HA, er dette nå INKLUDERT I PRISEN, og sånn blir det også fremover.

5. Har dere ikke tro på papiravisen lenger?

Vi har tro på journalistikken vi leverer – og på at den kan konsumeres på mange ulike måter. Dette er en tilpasning til den virkeligheten vi lever i og den framtiden vi vet møter oss.

Vi vet at papiravisa er viktig for store lesergrupper – disse har en rett til å få viktig samfunnsinformasjon. Det er viktig at innholdet vårt ikke blir noe kun de færreste har råd til å betale for. Da mister HA kraft, og kan i mindre grad løfte vanlige folks historier og interesser, og gi færre en stemme i samfunnsdebatten.

Vi tror papiravisen vil overleve i mange år til, selv om antall papirabonnenter vil fortsette å gå ned i årene som kommer. Dette grepet er med å sikre det.

6. Kommer alle sakene på nett i papiravisen også?

Nei, men alt det beste av lokale innholdet kommer både på papir og nett. Hvilke saker blir fremdeles håndplukket i redaksjonen.

Hendelsesnyheter som preger nettavisen, vil ofte bli presentert på en annen måte i avisen enn på nettet. Vi kan for eksempel dekke pågående hendelser løpende på nett, mens det blir en mer oppsummerende sak på papir.

7. Hva skal avisens rolle være i lokalsamfunnet?

Vi skal være tett på det som skjer, oppdatere leserne våre fortløpende, rette søkelyset mot kritikkverdige forhold, informere og engasjere, sette dagsorden og være en debattarena.

Vi skal ta i bruk de fortellerteknikkene som er tilgjengelig for å sikre deg en best mulig brukeropplevelse.

Gjennom journalistikken utfører vi en vesentlig samfunnsoppgave, og den skal vi ivareta minst like sterkt fremover som vi hittil har gjort.

Vi skal være en venn av våre lokalsamfunn, og en ærlig venn sier fra når noe er galt. For at det skal bli bedre.

8. Jeg følger med på nett og på papir - hvorfor skal jeg beholde papiravisen når nyhetene kommer der mange dager etter at de var på nett?

Nyheter er ferskvare – derfor presenteres så å si alt innholdet vi produserer på nett først.

Noen foretrekker likevel å få nyhetene servert i en redigert og ryddig papiravis. Dette handler for mange om vaner, og om man foretrekker å synke ned i godstolen med papiravisen eller en iPad i hånda. Foretrekker du papiret, får du fra og med 26. september (første tirsdag MED papir) en fyldigere avis tre dager i uka.

9. Hvordan får jeg tilgang til de digitale produktene?

Er du ved PC? Gå inn på www.h-a.no/registrer

Du kan komme og få hjelp i vårt avishus i Hamar. Vi vil gå ut med datoer for åpen dag når det nærmer seg.

10. Hva er forskjellen på nettutgaven og e-avis?

Nettutgaven er h-a.no. Den oppdateres fortløpende fra morgen til kveld.

E-avis er en blåkopi av papiravisa, bare at den kan leses digitalt på feks en PC, mobiltelefon eller lesebrett. Den kommer ut klokka 21.00 kvelden før papir, og kommer heretter altså tre dager i uka.

OBS: Det kommer altså ikke ut E-avis de dagene vi ikke har papiravis.

11. Hva skjer med tv-sidene i avisen?

Du vil få oversikt over tv- og radioprogrammet for to dager i avisene på tirsdag og torsdag, og for tre dager i lørdagsavisen.

12. Hvem har bestemt at dere skal ned i frekvens?

Den formelle bestemmelsen er det styret i avisen som har fattet. Men vedtaket kommer etter anbefaling fra oss som leder og jobber i avisen. Vi er sikre på at dette grepet er viktig for oss og en investering i framtida for å sikre et redaktørstyrt medium til betydning for lokalsamfunn og demokrati.

13. Hva skjer med prisen?

Prisen endres ikke. Som abonnent vil du få tilgang til minst like mye innhold som tidligere.

Avisene du får blir fyldigere, for at abonnentene på papir ikke skal gå glipp av nyheter.

Annonseinntektene går ned i alle aviser og har gjort det i flere år. Kostnadene knyttet til trykk og distribusjon er også i sterk økning. I likhet med alle andre som selger et produkt/en vare så må vi sikre overskudd for å overleve.

https://www.h-a.no/vis/info/qa

14. Avisas rolle i lokalsamfunnet?

Den er viktigere enn noen gang, og vi må derfor rigge oss slik at vi kan fortsette å være lesernes førstevalg for det lokale innholdet også fremtiden.

Vi er glad i distriktet vårt - og vil gjøre jobben vår best mulig. Det gjør vi best med å være godt rustet redaksjonelt.

HA er viktig for kommunene våre. Gjennom journalistikken utfører vi en vesentlig samfunnsoppgave, og den skal vi ivareta minst like sterkt fremover som vi hittil har gjort.

15. Jeg vil si opp, får jeg refundert det jeg har betalt for mye?

Ja, det får du, men hva med å prøve dette i et par måneder for å se om du liker det?

I løpet av de to første åpne dagene har det kommet innom omtrent 20 personer for å få påloggingshjelp, anslår hun. Mens hun hjelper Nøkleby kommer det to andre innom med sine spørsmål.

– Nå ble jeg tvunget inn i det

For Nøkleby er avisa en vane. Den kommer i postkassa i tre-firetida om morgenen, og om han er oppe så tidlig, så henter han den da. Drikke kaffe og lese avisa er en rutine, som han tror går bra å tilpasse til 2023-frekvensen.

– Nå ble jeg tvunget inn i det, så det var jo et spark i baken til å bli med på det, forteller han.

Nøkleby ser én positiv ting med at han nå har fått innloggingen på appen.

– Jeg ser fram til når vi skal på hytta, da kan jeg lese avisa der, for der har jeg savna avisa, forteller han.

For nå har han avisa med seg i lomma.

Sjefredaktør Katrine Strøm blir glad når hun ser at Per og andre med et langvarig forhold til HA er åpne for at forandringer også kan være positivt.

– Ved å stille sine spørsmål i avishuset, blir de kjent med funksjoner som selv ikke mer drevne nettbrukere kjenner til. For noen som nesten synes de har fått for god tid, kan nyheter og underholdning når og hvor man ønsker det, berike hverdagen, sier Strøm.

Hun har tidligere forklart at frekvensreduksjonen vil gjøre det mulig å styrke det digitale tilbudet ytterligere.

– Dette er ikke noe vi gjør med lett hjerte. Vi vet at mange setter stor pris på morgenrutinene med et ferskt HA hver dag. Vi skjønner også godt at noen kommer til å bli skuffet og vil ha vanskeligheter med å forstå denne overgangen. Til dem vil jeg si at på de dagene hvor det ikke kommer papiravis, skal vi sørge for at det er desto mer å lese i den digitale utgaven, har hun sagt tidligere.