Torsdag ettermiddag omkom en 18 år gammel gutt i en drukningsulykke på Koigen i Hamar. 

18-åringen ble meldt savnet av bekymrede pårørende rundt klokken 18.30, da de ikke hadde vært i kontakt med han siden klokken 16.00. 

Politiet satte i gang søke ved vann og på land i området mellom brygga i Hamar og stupetårnet, men konsentrerte etter hvert søket rundt Høyensalodden og Koigen-stranda. 

Politiet fikk etter hvert bistand av brannvesenet og redningsselskapet, og det var mannskaper disse som fant gutten ved 20.30-tiden. 

Krevende søk

Amund Glæserud var med båten som leder for redningsdykkerne. Han anslår at båten holdt en fart på rundt 50 knop over Mjøsa og at turen tok 18 minutter før de var framme. 50 knop tilsvarer litt over 92 km/t.

– Det var den raskeste måten for oss å komme oss fram på. Vesentlig raskere enn å ta bil over Mjøsbrua, sier brannmester og dykkerleder Glæserud til Hamar Arbeiderblad.

Gjennom samband med politi og redningsmannskaper på stranda i Hamar ble de styrt inn i det aktuelle søkeområdet, men med mudderbunn hadde ikke dykkerne særlig god sikt i vannet.

– Sikten var bare tre-fire meter i muddervannet. Det var ikke kjempesikt, sier Glæserud til HA.

Han var selv en av de to dykkerne som var i vannet.

– Jeg var med i vannet. Det var makkeren min som fant ham. Da hadde vi søkt i rundt et kvarter. Vi fant gutten om lag 15 til 20 meter fra land, anslår Glæserud.

Han forteller videre at de søkte med 20–30 meters mellomrom og at de dykket med overlapp.

Da de fant den unge mannen, lå han på bunn.

Dykkerleder Glæserud anslår at de fant personen på rundt 3,5 meters dyp. Vannstanden i Mjøsa er for tiden rundt 20 centimeter over normalen slik at badeområdet innenfor Mjøsholmen også oppleves dypere enn til vanlig.

Frigir navnet

Det var Claude Ndoli (18 år), bosatt i Stange som torsdag ettermiddag omkom i drukningsulykken. 

Pårørende er orientert om frigivelse av navn.

Stange kommune bekreftet fredag at gutten var bosatt der.

– En slik hendelse rører ved oss alle, og spesielt når det skjer i vårt eget nærmiljø. Det er en dypt tragisk hendelse og rammer naturligvis guttens nærmeste familie hardest av alle. Våre varmeste tanker går derfor nå til familien. Derfor er vår viktigste oppgave akkurat nå å sørge for å støtte opp om familien og gi dem den hjelpen de har behov for, nå og i dagene som kommer, sa ordfører Bjarne Christiansen til HA.

Han forteller at guttens familie er tatt vare på av flyktningtjenesten og kriseteamet og at de følges opp videre etter den tragiske hendelsen.

Vurderer tiltak

Hamar-ordfører Einar Busterud har fått spørsmål om det kan være aktuelt å vurdere badevakt eller andre sikkerhetstiltak langs Mjøsa.

– Vi må finne ut av hendelsesforløpet før vi vurderer eventuelle tiltak. Den typen erfaringer og lærdommer må vi ta når vi vet hva som har skjedd, sier Busterud.

Les også

Båter fra blålysetatene som kjører rundt og leter i vannet. Det er illevarslende