(Oppland Arbeiderblad): Da ekstremværet «Hans» fosset inn over Innlandet i august, var det få som var forberedt på hvor voldsomt det skulle bli. Politiet i Innlandet og stabssjef Pål Erik Teigen var blant de som forberedte seg godt, men som likevel i ettertid ser at ekstremværet og konsekvensene ble større enn man trodde.

– Vi ble satt i en helt unik situasjon, som vi aldri har opplevd maken til, sier Teigen noen uker etterpå.

OA har fått tilgang på materiale som viser hvor mange henvendelser politiet håndterte i løpet av det mest kritiske døgnet. Over 300 henvendelser nådde politiet, hvor rundt 100 av dem ikke kunne prioriteres på det tidspunktet.

Liv sto i fare

De aller fleste meldingene og hendelsene som politiet tok tak i under ekstremværet i august, kom som følge av jordras. Over 100 hendelser ble rapportert inn fra hele Vestoppland. Flere av de alvorligste tilfellene var i Valdres, deriblant et skred som gikk tvers gjennom boligfeltet Spangrud i Sør-Aurdal.

I totalt 24 av de 333 rapporterte «Hans»-hendelsene sto det om liv, ifølge politiet.

– De som er kategorisert som prioritet 1, betyr at det står om liv. Det var 24 slike hendelser, sier stabssjef Pål Erik Teigen.

Av disse 24 hendelsene, var de aller fleste knyttet til jordras, men det var også flere tilfeller av livstruende flom.

Over 1000 ble isolert

Infrastruktur som veier og jernbane ble hardt rammet av været, flommen og rasene. På et tidspunkt var det nærmest umulig å komme seg fra Sør-Norge til Nord-Norge da både Gudbrandsdalen og Østerdalen var stengt. Blant annet brøt jernbanebrua på Dovrebanen ved Ringebu sammen på et tidspunkt.

– Det ble til et nasjonalt problem, sier Teigen i politiet.

Overalt ble veier ødelagte. Politiets oversikter viser at det ble rapportert inn totalt 181 skadepunkt på 60 fylkesveier i Innlandet.

Som følge av at veier inn og ut var ødelagte, ble i alt 1200 personer i Innlandet helt isolert i kortere eller lengre perioder. Totalt ble også 1600 personer evakuert fra hjemmene sine – og de aller fleste av dem i Vestoppland. Både i Søndre Land, aurdalskommunene og Østre Toten var det høye evakueringstall på enkelte tidspunkt av ekstremværet.