I årets innbyggerundersøkelse har fylkets innbyggere svart på om tilliten har endret seg i året som har gått. Selv om tilliten fortsatt er høy, tyder undersøkelsen på at tilliten har falt.

Det skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding fredag formiddag.

Ifølge politiet har undersøkelsen for 2022 gjennomgått en større endring, og resultatene kan ikke sammenlignes direkte med året før. Likevel er det noen tydelige tendenser.

Sammenlignet med for ett år siden har 6 prosent av innbyggerne i Innlandet svart at de har fått høyere tillit til politiet, mens 10 prosent har fått lavere tillit. De aller fleste (81 prosent) oppgir at de har uendret tillit til politiet sammenlignet med for ett år siden.

– Et fall i tilliten er noe vi tar på alvor. Tillit er noe vi skal jobbe for hver eneste dag, og det er avgjørende for oss å ha tillit i befolkningen, sier politimester Johan Brekke i pressemeldingen.

Opplevd trygghet og bekymring for kriminalitet

De aller fleste oppgir at de føler seg trygge i sitt nærmiljø i Innlandet.

«Innbyggerne i de minst sentrale kommunene føler seg like trygge der de bor som innbyggerne i de mest sentrale kommunene», oppsummerer politiet.

Innbyggerundersøkelsen

Datainnsamlingen er gjennomført i perioden fra 23. november 2022 til 2. januar 2023.

Totalt har 27.619 personer svart, hvorav 1.975 besvarelser er fra Innlandet.

Undersøkelsen er gjennomført av Kantar Public.

Undersøkelsen viser at halvparten av befolkningen i Norge ikke er bekymret for noen av de konkrete potensielle hendelsene som er presentert i undersøkelsen.

Samtidig er nær én av fem bekymret for å bli utsatt for minst halvparten av de potensielle hendelsene som er presentert i undersøkelsen.

Av disse hendelsene er flest i Innlandet bekymret for å bli utsatt for identitetstyveri, tyveri på offentlig sted, skremmende eller plagsom atferd eller svindel og bedrageri.

Digital trygghet

«Det er viktig med tilstedeværelse for politiet og godt synlig politi på nett oppfattes nesten utelukkende som positivt, og mange har lagt merke til politiet på ulike plattformer. Medieoppmerksomheten til politiet på Snapchat er betydelig høyere i Innlandet og to andre politidistrikt», skriver politiet videre.

Både på landsbasis og i Innlandet svarer seks av ti at de føler seg svært eller ganske trygg ved bruk av digitale tjenester.

Ved bruk av digitale tjenester er flest bekymret for identitetstyveri, svindel eller bedrageri, og til dels deling av bilder eller videoer uten tillatelse.

De eldste aldersgruppene har mindre grad av digital trygghet sammenlignet med de yngre.

Politiet i nærmiljøet

Nærmere sju av ti er helt eller delvis enig i at politiet forebygger kriminalitet i sitt nærområde.

De aller fleste oppgir at det er viktig for politiet å være synlig i nærmiljøet, og under halvparten er svært eller ganske fornøyd med synligheten.

De aller fleste mener at det er viktig at politiet lytter til innbyggernes bekymringer, og over halvparten mener at politiet gjør nettopp dét.

– Det er innbyggerne vi er til for, og deres tilbakemeldinger er viktig for oss. Her ser jeg at vi må bli flinkere til å lytte til innbyggernes bekymringer, sier Brekke.

I kontakt med politiet

Gjennom undersøkelsen er innbyggerne spurt om de har vært utsatt for kriminalitet i løpet av det siste året.

I Innlandet utpeker tre forhold seg blant svaralternativene som er oppgitt: Skremmende eller plagsom atferd, svindel eller bedrageri og trusler.

De nasjonale resultatene viser at de som har kontaktet politiet i forbindelse med negative hendelser har delte meninger om hvorvidt de blir tatt på alvor.

Grovt sett opplever bare halvparten at de blir tatt på alvor. Dette gjelder spesielt for vold/mishandling, trusler, voldtekt, seksuelle overgrep og krenkelser.

Blant de spurte i Innlandet oppgir 30 prosent at de har vært i kontakt med politiet i forbindelse med pass eller ID-kort. 11 prosent har ringt til politiets sentralbord på 02800 og 7 prosent i forbindelse med politiattest.

«Gjennomgående er flere fornøyd med kontakten med politiet i Innlandet i forbindelse med pass og ID-kort og våpentillatelse sammenlignet med resten av landet», oppsummerer politiet.

– Politiet jobber kontinuerlig med å forbedre oss og undersøkelsen gir oss verdifull innsikt i hvordan innbyggerne opplever oss. Vi er takknemlige for alle som har tatt seg tid til å svare på undersøkelsen, avslutter Brekke.