Det var bare et tidsspørsmål. Og onsdag kom nyheten. Boligprisene faller. På Hedmarken med 0,8 prosent, på landsbasis med 1, 2.

Dette var nødt til å komme. Norges Banks helt nådeløse rentehevingspolitikk var nødt til å slå inn på et tidspunkt. Der er vi nå.

Men for mange er det verste at toppen slett ikke er nådd.

Gnistregnet står fra forbund og fagforeninger nå. Knivene slipes for det som kan bli et av de blodigste lønnsoppgjør vi har sett på veldig lenge.

Det snakkes om ytterligere hevinger utover høsten. Det kan bli en veldig dyr vinter for familier med høye boliglån, dyr strøm, stadig dyrere mat - og i det hele tatt.

De kritiske røstene som mener sentralbanken ikke trenger å heve renten ytterligere nå, ser ut til å bli flere.

Om de blir lyttet til, er en helt annen sak. Sentralbanksjefen har en prisvekst hun er helt avhengig av å få kontroll på.

Til våren skal vi inn i et hovedoppgjør. Da er alle bestemmelsene i tariffavtalene på bordet til forhandling. Alt fra lønn, arbeidstid og pensjon til velferdspermisjoner, overtidsbetaling og mer.

Da pandemien slo inn i 2020, hadde vi en unik situasjon. Norske arbeidstagere fant seg i å styre rett inn i en situasjon der man godtok reallønsnedgang, for å berge arbeidsplasser og bedrifter gjennom krisen.

Fire år etter står de samme lønnsmottagerne fremdeles i den situasjonen at de opplever reallønnsnedgang. Prisveksten fortsetter å mer enn spise opp alle fremforhandlede tillegg og økninger.

Alt dette sammenholdt, kan bety at det vil bli fremmet krav vi sjelden har sett maken til fra arbeidstakersiden når vi kommer til vårens lønnsoppgjør.

Tidligere i sommer kalte LO-sjef Peggy Hessen Følsvik den doble rentehevingen på 0,5 prosent for ubegripelig.

Og så sendte hun signalet som tilsier at vi kan gå mot en knallhard streikevår:

LO kan ikke ta ansvar for en fornuftig lønnsdannelse i dette landet hvis sentralbanksjefen skal fortsette med sine aggressive rentehevinger, sa hun.

Økonomene hevder det skal noe av et mirakel til for at sentralbanksjefen ikke skal fortsette å komme på pressemøter for å fortelle om nye renteøkninger. Så lenge man sliter med å tøyle prisveksten, er det trolig ikke til å unngå.

Onsdagens nyhet om boligprisfall kan, imidlertid, være første skritt på vegen mot kontroll på den generelle prisveksten.

Det er å håpe at så snart vil skje, ellers er vi redd det kan bli en svært urolig vår med harde fronter i arbeidslivet, fare for større og lange streiker og mulighet for at næringslivet kan bli skadelidende.

Gnistregnet står fra forbund og fagforeninger nå. Knivene slipes for det som kan bli et av de blodigste lønnsoppgjør vi har sett på veldig lenge.