(Nettavisen): Ordene tilhører «Kompani Lauritzen»-profil og Youtuber, Robin Hofset.

I en Youtube-video, som Nettavisen nylig omtalte, kjøpte han og kompisen Rune Løkås Flax-lodd til en verdi av 100.000 kroner.

Hofset forklarer at bakgrunnen for videoen var å opplyse barn og unge om farene ved pengespill, som han mener den yngre generasjonen blir eksponert for i altfor stor grad i dagens samfunn.

Derfor reagerer han på at Norsk Tipping, som har monopol på pengespill her til lands, ikke ønsket å stille til intervju da Hofset tok kontakt i forbindelse med videoen.

Avslaget begrunnet Norsk Tipping med at de har strenge retningslinjer mot å kommunisere direkte til barn og unge – også budskap som har med ansvarlig spill å gjøre.

Spiller fikk utbetalt nesten 25 millioner fra Norsk Tipping ved feil

– Barn trenger å vite

Det argumentet kjøper ikke Hofset:

– Jeg forstår tanken om at de ikke skal ha en direkte samtale med de yngre, men for meg blir det ansvarsfraskrivelse. Ta dop som eksempel. Kan man ikke snakke om konsekvensene med å ta narkotika, fordi man da kanskje eksponerer barn for det? Det mener jeg er feil, sier han til Nettavisen.

Anne Marit Sletten, senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, skriver i en e-post til Nettavisen at de snakker om farene ved pengespill til alle som vil høre på.

– Men vi oppsøker altså ikke arenaer som er myntet for barn. Det er 18-årsgrense på alt vi driver med, og vi ønsker ikke å tråkke over streken. Bare det å være til stede i et program for barn vil kunne bli oppfattet negativt. Men vi forstår jo at Hofset opplever det som en rigid holdning, spesielt når budskapet er godt.

Hofset understreker:

– Man må snakke om det tidlig. Vi lærer ingenting om dette på skolen, så barn trenger å vite hva pengespill egentlig er. Jeg synes det er dumt at ingen snakker om konsekvensene med pengespill, for rent statistisk er det garantert tap, sier Hofset.

Til det svarer Sletten:

– Vi opplever vel tvert imot at det er økende oppmerksomhet om de negative konsekvensene av pengespill, og legger mye krefter i å få ut disse budskapene. Hofset har helt rett i at det statistisk sett er garantert tap. Hvis du vinner mye, skyldes det ren flaks.

Sliter du med spilleproblemer?

Du kan ringe:

Hjelpelinjen for spilleavhengige: 800 80 040

Spillavhengighet Norge: 477 00 200 / post@spillavhengighet.no

Tapte 47.375 kroner

I Norge defineres Flax-lodd som pengespill og er strengt regulert av regjeringen, som eier hundre prosent av Norsk Tipping.

Et aspekt er også at Hofset og kompisen sitter igjen med et tap på 47.375, etter at de har skrapet alle de innkjøpte loddene.

Dette var noe politisk rådgiver i Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen, i reagerte sterkt på i en tidligere Nettavisen-artikkel.

– Dette viser ganske greit at det er måter man enkelt kan unngå grensen på 20.000 kroner i måneden, sa Pedersen, og viste til da Norsk Tipping i 2016 innførte en maksgrense på 20.000 kroner for hvor mye en enkelt spiller maksimalt kan tape i løpet av en måned.

Lotteritilsynet: – Vært et tema tidligere

Men fysiske Flax-lodd går ikke under denne regelen.

Det budskapet gjentar konstituert avdelingsdirektør i Lotteritilsynet, Tore Bell, overfor Nettavisen.

Han påpeker at Norsk Tipping har sitt på det rene i denne saken, til tross for at dette er en sak litt uten om det vanlige.

Han legger til at Flax-lodd og tallspill, basert på den siste befolkningsstudien, har den laveste andelen av risiko-problemspillere av samtlige spill som er regulert i det norske markedet.

– Selv om tapsgrensen på 20.000 kroner ikke gjelder fysiske Flax-lodd, så er det fortsatt mulig å kjøpe Flax-lodd til 100.000 kroner, og i dette tilfelle tape 47.375 kroner – langt mer enn 200.000. Gjør du deg noen tanker rundt det?

– Det er ingen tvil om at dette er noe vi har et visst fokus på. Vurderingen opp mot at man skal gjøre dette registrert er et alternativ som kan vurderes. Det har vært et tema tidligere. Det scorer som sagt så lavt på risiko-problemspillere, men saker som dette får det jo mer fram i lyset, sier Bell.

Han fortsetter:

– Vi registrerer at noen har gjort det, så får vi se om dette er noe vi må se nærmere på. Det er noe vi fortløpende vurderer, basert på mange forskjellige kilder – som for eksempel hjelpelinjen og nasjonale studier.

Han har ingen formening om Norsk Tipping burde stilit opp eller ikke i videoen til Hofset.