(Nettavisen): Blogger Rune «Gjerrigknarken» Nikolaisen følger bedre med på prisene i dagligvarebutikkene enn de fleste. Han synes årets julepriskrig har vært slappe greier.

– For å være ærlig har det ikke vært så mye å juble for denne gangen, sier Nikolaisen.

Særlig synes han den norske priskrigen er puslete etter at han nettopp kom hjem fra Danmark. Der hamstret han en rekke varer som aldri kommer på tilbud her hjemme, for eksempel en halvliter med fløte til 4,50 danske kroner og 200 gram meierismør til sju danske kroner.

Se flere eksempler lenger ned

Stoppet opp

6. desember kunne Nettavisen fortelle om flere varer som var kuttet betydelig. For eksempel var Nidars populære marsipanpølser kuttet med drøy 50 prosent i forhold til den store pristesten Nettavisen hadde den 22. november. Prisen på marsipanpølsene var 18,80 den 6. desember. Men da Nettavisen var innom butikkene 18. desember var fortsatt prisen den samme.

Nikolaisen mener det er slik for flere andre varer.

– Jeg har gått igjennom tilbudsavisene til butikkene, og det er ikke noe særlig nytt å melde. De har de samme tilbudene som sist uke. Klementinene koster fortsatt 19,90, julepølsa og ribba har også samme pris som sist uke, sier Nikolaisen.

– Slappere enn påsken

Nikolaisen mener det var bedre tilbud under påskepriskrigen, da var marsipanpølsene fra Nidar nede i 5,30 per pakke. Det er betyr at du kunne kjøpe tre pakker av marsipanpølsene for en mindre sum enn det en pakke koster nå.

– Jeg er fornøyd med alt som innebærer lavere priser, men fikk vel ingen «sjokkfølelse» denne gang nei, sier Nikolaisen.

Varer som har fått store priskutt denne gangen er for eksempel sylteagurker, rødbeter på glass, rødkål og surkål. Kjedene har meldt at det er tomt for noen varer, som for eksempel Labans nissefest.

– Jeg skjønner at de har gått tom for visse varer, men hadde regnet med at de skulle sett ned prisen på andre varer, sier Nikolaisen.

– Men kjedene tenker kanskje at de ikke trenger å lokke folk inn i butikkene den siste uka før jul. Kanskje er vurderingen deres at folk da vil handle uansett, sier han.

– Bedre i Danmark

– Jeg kom nettopp hjem fra Danmark, og der var det skikkelig julepriskrig, sier Nikolaisen.

– Og det var priskrig på helt andre varer, sier han.

Nikolaisen handlet blant annet:

  • Helmelk til 3,50 kr per l (5,32 norske)
  • Fløte 0,5 l til 4,50 kr (6,84 norske)
  • Meierismør, 200 gram, 7 kr (10,64 norske)
  • Solsikkerugbrød, 8 kr (12,16 norske)

– Folk hamstrer, men det er litt smartere opplegg enn det som regel er her hjemme, sier Nikolaisen.

– Alle butikkene hadde satt ned priser og det var begrensning på maks fire eller seks stykker per kunde på flere varer, sier han.

Men det var også andre julevarer man kunne sikre seg til gode priser.

– Det var gode priser på fleskesteg, sild og and, sier han.

Han undrer hvorfor det ikke kan være priskrig på meierivarer i Norge også.

– Krevende

Virke organiserer flere av de store dagligvarekjedene i Norge.

– Vi kan ikke svare for priskriger og kampanjer på enkeltvarer, sier bransjedirektør for dagligvare i Virke, Bendik Solum Whist.

Han legger til:

– Siden Gjerrigknarken trekker fram meierivarer er det likevel på sin plass å påpeke at dette er et område vi har en svært krevende konkurransesituasjon på industrisiden, der Tine har en dominerende posisjon, som regjeringen synes å ville gjøre enda mer dominerende, sier Bendik Solum Whist.