(Nettavisen): Det sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) på en pressekonferanse fredag morgen.

– Folk skal ha trygghet for pensjonene sine, både nå og i framtida. Grepene vi foreslår er nødvendig for å sikre et mer rettferdig pensjonssystem, sier Brenna.

Endringen i pensjonsalderen skal gjelde fra og med 1964-kullet, og øke med rundt ett år for hvert tiår.

Tanken er at pensjonsalderen skal øke i takt med økning i forventet levealder. Dermed må de som er født i 1974, jobbe ett år lengre, og de som er født i 1994, må jobbe tre år lengre enn dagens pensjonsalder på 67 år.

Bedre regulering

I tillegg skal uføre sikres en bedre alderspensjon. Den øvre alderen for uføres opptjening til alderspensjon skal økes fra 62 til 65 år. Minstepensjonistenes ytelser skal reguleres på en bedre måte, slik at de også får mer i pensjon.

Fra før er det kjent at problemstillingen med de såkalte «sliterne» – folk med fysisk krevende yrker – skal settes over til et nytt utvalg bestående av partene i arbeidslivet.

– Vi må forhindre at arbeidstakere ikke kan stå lengre i arbeid, kommer mye dårligere ut enn arbeidstakerne som makter det, sier Brenna.

Stortingsmeldingen som legges fram av Brenna, følger dermed i det store og hele Pensjonsutvalgets anbefalinger som ble lagt fram i juni i fjor.

Brenna sier at reformen vil gi økte skatteinntekter til staten. Den vil også gjøre mer arbeidskraft tilgjengelig. Samtidig skal den lette byrdene til de neste generasjonene.

– Farlig nær å lyve

Stortingsrepresentant for Rødt, Mimir Kristjansson, mener reformen er usolidarisk. Nå langer han ut mot Brenna:

– Tonje Brenna er farlig nær å lyve når hun påstår at regjeringen vil at minstepensjonene skal reguleres i takt med lønningene. Regjeringen skriver at minstepensjon under utbetaling skal reguleres med et gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst. Det betyr at de med minstepensjon kan falle fra lønnsmottakerne allerede etter ett år som pensjonist, og over tid vil pensjonen bli betydelige lavere enn dersom den ble regulert i tråd med lønnsveksten, sier Kristjansson til Nettavisen.

Han mener forslaget vil gå aller hardest ut over de som har tøffe jobber. Det er ikke alle som tilbringer yrkeslivet sitt på Stortinget, påpeker han:

– Økt pensjonsalder er et usosialt og dårlig forslag som vil gå aller hardest ut over de som har tøffe jobber. Frisører, helsefagarbeidere og tømrere må få en pensjon å leve av når kroppen sier stopp. Da er økt pensjonsalder helt feil vei å gå, sier Kristjansson.