Med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i førersetet foreslår regjeringen i sin nye barnehagestrategi at kommunene skal ha «styringsrett når det gjelder godkjenning av barnehager, opptak, dimensjonering og kapasitet».

At en regjering med rundt 20 prosent oppslutning på meningsmålingene tør å komme med et slikt utspill foran høstens kommunevalg er dumdristig, men selvsagt ideologisk forankret. I praksis kan forslaget bety at kommunene vil kunne overstyre foreldrenes valg og plassere unger i den barnehagen kommunen velger.

Regjeringen står i fare for å miste mange av sine rødgrønne ordførere i de største byene. Et forslag som innebærer en kraftig inngripen i foresattes rett til selv å velge barnehage for sine barn – er ikke valgflesk småbarnsforeldrene vil finne særlig spiselig.

Uten private barnehager ville norsk arbeidsliv ha stoppet opp. Halvparten av norske barnehagebarn har sitt tilbud i en privat barnehage. Regjeringen undervurderer med sitt forslag kraften i en stor velgergruppe som ikke vil finne seg i å bli fortalt av kommunen hvor barna deres skal ha sitt barnehagetilbud.

Tidlig i mars publiserte HA tallene fra vårens barnehageopptak i de fire kommunene på Hedmarken. Søkertallene viser med all tydelighet at mange foresatte har private barnehager som sine førstevalg. Derimot sliter flere kommunale barnehager med å få fylt opp alle sine plasser ved første opptak.

Dagens foreldre er vant til å velge. Dersom de synes mye utetid er viktig, søker de en slik barnehage. Når mange foresatte vraker kommunale barnehager til fordel for private, er det fordi foreldrene har sett kvaliteter som den kommunale ikke hadde. Driften av private barnehager er helt avhengig av statstilskuddene per barn, men det er ikke slik at private barnehageeiere flytter til Sveits med det som er igjen av statstilskuddene.

De aller fleste private barnehager jobber knallhardt for å få endene til å møtes. Styrere i kommunale barnehager mister nok ikke nattesøvnen av at strømkostnadene er mangedoblet. Og mens kommunene får drahjelp i form av økte statlige overføringer, må de private barnehagene selv finne inndekning for sine økte kostnader.

Regjeringens forslag er ikke bare egnet til å utfordre småbarnsforeldres valgfrihet, men provoserer også tusenvis av ansatte i private barnehager som tok støyten da store deler av norsk arbeidsliv under pandemien satte seg på sine hjemmekontorer.

I Ringsaker lover Høyres ordførerkandidat Kai Ove Berg at kommunen vil kjøpe omsorgsplasser av det private demenssenteret Nes herbergier i Gaupen dersom hans parti får flertall ved kommunevalget til høsten. Berg uttaler dette samtidig som han viser til hvor viktige de private barnehagene er for både arbeidsliv og familieliv.

Å la norske kommuner diktere hvor barn skal ha sitt barnehagetilbud – har ingen demokratisk legitimitet og kommer neppe til å overleve et forventet regjeringsskifte.