(Mitt Lørenskog): – Noen er jo kun ute etter å stjele, og med dette enkle tiltaket blir det nok litt vanskeligere enn tidligere, sier kjøpmann på Rema 1000 Metro, Rolf Eirik Larssen.

Han har nylig investert i nytt inngangsparti til den store senterbutikken i Lørenskog.

– Nå er det ikke lenger mulig å gå ut av butikken fra inngangspartiet, man må gjennom kassaområdet. Dermed får vi mer kontroll over kundeflyten, fortsetter han.

En økende trend

Flere butikker på Romerike har den siste tiden sett seg nødt til å investere i det som på fagspråket kalles kundesperrer, for å forhindre at folk går ut av butikken med ubetalte varer.

– Jeg har hørt fra andre at handlevogner med varer til 10.000 kroner har forsvunnet ut dørene, sier Larssen.

Selv ønsker han ikke å gå ut med tall på stjeling i egen butikk, men legger ikke skjul på at det har vært en økende trend de siste årene.

– Jeg hører at andre også sliter med mer svinn og tyveri enn tidligere. Om det er dyrtiden vi er inne i som gjør det, vet jeg ikke, men jeg er i alle fall sikker på at dette tiltaket vil bidra til å få ned tallene, sier han.

– Det koster ganske mange hundretusen kroner

Kjøpmannen forteller også at de tidvis har sivile vektere i butikken for å passe ekstra på.

– Det er dessverre sånn samfunnet er blitt med årene.

De nye kundesperrene har han betalt fra «egen lomme».

– Vi er jo en franchise-butikk, så man kan egentlig si at jeg har betalt fra egen lomme. Det er et dyrt tiltak, men det er nedbetalt på få år, mener han.

– Hvor mye koster slike sperrer?

– Det koster ganske mange 100.000 kroner, men det er det verdt, slår kjøpmannen fast.