(Nettavisen): Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra har hatt en heftig priskrig på diverse julevarer. Labans nissefest, en julepose med nissefigurer i både skum og géle, er nå utsolgt i et stort antall butikker.

– Ja, det stemmer at vi er utsolgt for Laban Nissefest, sier kommersiell direktør i Oda Tor Erik Aag til Nettavisen.

Varen har blitt satt kraftig ned i pris. Hos Oda og flere av lavpriskjedene har julegodteriet blitt solgt for 12,80 kroner, mot en normalpris på 49,90. Dette gir en kilopris på 36,58 kroner.

– Får ikke etterfylt

Det er også tomt hos Coops lavpriskjede Extra.

– Julegodtet bestilles i god tid før jul og er produkter vi ikke får etterfylt fra lager. Alt er nå kjørt ut til butikkene. Når vi får elleville priskriger som i år, etter at Extra var først ute med å kutte prisen på julevarer, så kan man dessverre gå tom i noen butikker, og da er det ikke varer på lager for etterfylling, sier Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Nettavisen.

– Vært en priskrig

Oda har også satt ned prisen som følge av priskrigen.

– Grunnen til at vi kan selge Nissefest og andre julevarer så billig skyldes to ting; For det første har vi økt effektiviteten vår på på plukk og levering i år. For det andre har det vært en priskrig i markedet. Det betyr at prisene ikke reflekterer leverandørenes priser. Men i Oda er vi svært opptatt av å ha lave priser, og derfor gjør vi alt vi kan for å ha de laveste prisene, sier Aag.

– Vil variere fra butikk til butikk

Nettavisen har sjekket i flere butikker, og alle steder har vært tomme. På Facebook-siden Priskrig i Norge, som har 81.000 medlemmer, fremgår det at mange kunder har lett land og strand rundt etter det billige julesnopet, men uten hell.

«Vært på skikkelig mange Kiwi- og Rema-butikker. Vært på cirka til sammen 10 butikker og finnes ikke på noen av dem», skriver en person. Også flere andre dagligvarekunder på siden skriver at de opplever tomme hyller.

Rema 1000 forteller imidlertid at de fortsatt har en beholdning på Labans Nissefest i butikkene sine, men den vil variere fra butikk til butikk.

– Ingen av våre regioner står for øyeblikket tomme. Så langt har salget vært godt, sa Arild Blindheim, innkjøps- og kategorisjef for drikke, kos og tørr middag, torsdag ettermiddag.

Nettavisen har vært på Rema 1000 Torggata i Oslo sentrum og Rema 1000 i Asker. Der fant vi ikke varen.

Kiwi skal også ha varen i enkelte butikker på nåværende tidspunkt.

– Laban Nissefest har blitt presset ned i pris som følge av tøff konkurranse på julevarene. Beholdning vil variere fra butikk til butikk, og siden det er en sesongvare vil det ikke komme inn flere av denne, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.