(Nettavisen): Kjendiskokk Eirik Lillebø har fått på kokkeklærne og funnet fram kniven. Han åpner opp den første av flere ribbepakker Nettavisen har kjøpt med fra dagligvarekjedene Kiwi, Extra og Rema 1000.

Han tar ut kjøttstykket fra pakken vi kjøpte hos Kiwi, og studerer det.

– Det her er for meg bare sideflesk, og det er veldig tynt, veldig tynt. Her er jeg redd for at det blir fryktelig tørt, sier Lillebø.

Tilsatt vann

Han tar en titt på pakken og merkingen. Det står «Krydret tynnribbe». Over ingrediensene står det «tilsatt 8 prosent vann».

– Vann får jeg gratis i springen, jeg trenger ikke ha med det når jeg kjøper kjøtt, sier Lillebø.

– Men bra det i alle fall er merket, sier han.

Så studerer han ingrediensene oppgitt på pakken og leser:

– Potetfiber, glukose og antioksidant.

– Hva tror du kan være grunnen til at dette er tilsatt?

– Glukose, det er jo sukker. Jeg har ikke peiling. Aner ikke grunnen. Kanskje det er for at kjøttet skal holde på vannet som sprøytes inn, undrer kokken.

– Stusslig julaften

Han kjenner på kjøttet. Klemmer og knar. Han leter etter bein.

– Her er det ingen bein. Den øverste delen har en bra tykkelse på kjøttet, men den nederste er for tynt. Det blir en stusslig julaften av dette, sier Lillebø.

Dette inneholdt ribbene vi kjøpte

First Price

Kjøpt hos Kiwi

Navn: Krydret Tynnribbe

Pris: 50,60 per kg

Ingen bein i det hele tatt

Merking av tilsatt 8% vann

I ingredienslista: Sideflesk av svin med bein 91%, vann 8%, salt, potetfiber, glukose, antioksidant, E301, svart pepper

Prima

Kjøpt hos Rema 1000

Navn: Krydret Tynnribbe

Pris: 50,60 per kg

Rundt ti prosent bein

I ingredienslista: 95% sideflesk av svin m ben og svor, vann, salt og pepper (0,7%)

Xtra

Kjøpt hos Extra

Navn: Tynnribbe Krydret

Pris: 50,60 per kg

Rundt ti prosent bein

I ingredienslista: Tynnribbe ,med svor av svin 98,5%, salt, pepper.

Den krydrete tynnribba er av merket First Price og selges på Norgesgruppens butikker: Kiwi, Meny og Spar.

Dette er en billigvariant, men kokken mener merking og innhold likevel må være riktig.

– Jeg synes ikke det er ok. Tenker man på ærlighet så er ikke dette ribbe, da er det sideflesk, sier Lillebø.

Grensen for «tilsatt vann»

Så tar han opp neste pakke, også den merket «Krydret Tynnribbe». Dette er Rema 1000s egen merkevare i Prima-serien. Kokken stusser når han leser ingredienslista.

«Sideflesk av svin m/bein og svor (95 %), vann, salt og pepper (0,7 %)», står det på pakken.

Det betyr at det er tilsatt litt under fem prosent vann. Dermed er de akkurat under kravet for når man må merke pakken særskilt med «tilsatt vann». Det må nemlig gjøres om det er tilsatt mer enn fem prosent vann.

– Det er derfor det heter ribbe

Men selve kjøttet ser bedre ut her.

– Denne er litt tjukkere, det er bra. Men nesten ikke bein her heller, konstaterer kokken.

– Hvor mye bein må det være for at man skal kunne kalle det «tynnribbe»?

– Problemet er at det ikke er definert av noen offentlig myndighet. Det er anarki. Og da kan butikkene gjøre litt som de vil.

– Men jeg vil mene at det bør være i alle fall halvparten med bein. Det heter tross alt ribbe på grunn av beina, sier Lillebø.

På dette stykket er det bein på rundt en tiendedel.

– Veldig tynt!

Coop sin rimeligste variant er av merket Xtra.

– Det er så vidt et bein oppe i venstre hjørne her, sier Lillebø.

Han anslår at det er bein på rundt ti prosent av stykket.

– Det er et tynt stykke kjøtt da, det er veldig tynt. Og dette sier de skal stå 2 t og 40 min ovnen, stakkars, sier han.

Xtra sin variant er eneste av de tre som ikke er tilsatt vann.

– Her må du gjøre et valg: Enten få sprø svor og fryktelig tørr ribbe, ellers dropper du svoren og får et ok resultat på kjøttet.

Forklaringene

Men hvorfor putter Kiwi og Meny e-stoff, glukose og potetfibre i ribba? Og er det tilfeldig at Rema 1000 sprøyter inn akkurat så lite vann at de slipper å merke pakken med «tilsatt vann»?

Vi tar det siste først.

– Hvorfor har dere i Rema 1000 nesten fem prosent med vann i ribba? Er det helt tilfeldig, eller er det fordi man slipper å merke «tilsatt vann»?

– Nei, mengden med vann i produktet er styrt etter hva vi mener gir det beste produktet, sier kategorisjef Magnus Størseth Mathisen.

Rema 1000 har merket pakken med at det kan være lite eller ingen bein i ribba.

– Men er det da en ribbe?

– Prima tynnribbe er laget av den bakerste delen av ribben som inneholder mindre eller ingen bein. Hvor mye bein man finner i produktene vil alltid variere, og derfor har vi en gjennomsiktig forpakning, sier Mathisen.

Han sier ellers de tilsetter saltlake for å gjøre ribba mer saftig.

Glukose og E301

Norgesgruppen er landets største dagligvarekonsern og har kjeder som Meny, Kiwi og Spar, men også grossisten Asko, og de eier merker som First Price.

– Hva er grunnen til at dere har i alle disse ingrediensene som potetfiber, glukose og antioksidant?

– Tilsetningsstoffet er antioksidant E301. Antioksidanter har konserverende effekt og er gunstig for holdbarhet. Potetfiber og glukose tilsettes for å få til en lake med gode egenskaper. Det gir fin konsistens til produktet, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland.

Kokken fant ikke et eneste bein i kjøttstykket. Slik skal det ikke være sier Søyland.

– Det skal være bein i ribba. Hvis det mot formodning ikke er det i den ribben dere har testet, så er det å anse som et avvik, og det vil vi ta videre med vår produsent.

Hun sier ellers de ønsker å bruke så mye av dyret som mulig ut ifra et bærekraftsperspektiv. Også hun sier det sprøytes inn vann for å gjøre kjøttet saftigere.

– Våre interne tester viser at produktet er av god kvalitet i forhold til pris, sammenlignet med andre produkter på markedet, sier Søyland.

– Lite bein

Coop peker på at Xtra-ribba er det villigste alternativet deres.

– De fleste ribbene vil ha en god del bein. Men noen ribber vil ha forholdsvis lite bein og deler av buklist vil være med på kjøttstykket, Kommunikasjonsrådgiver i Coop Simen Kjønnås Thorsen

– Men ifølge spesifikasjonen vi har avtalt med leverandøren, skal det være bein i alle stykkene og ikke ren buklist. Dermed mener vi også at varebetegnelsen tynnribbe er beskrivende og riktig, sier han.