Torsdag krøp temperaturen som meldt over på plussiden flere steder lokalt, men det er ventet at det vil bli minusgrader igjen.

– Når temperaturene nå kryper litt oppover igjen, vil vann som har vært frosset i rør tine opp og finne vei ut av sprekker som kan ha oppstått i kulda. Vi forventer en økt mengde henvendelser fra innbyggere som oppdager slike vannlekkasjer og ber om bistand fra oss, skriver Øvre Romerike brann og redning på sin Facebook-side.

Det samme gjelder for Hedmarken brannvesen.

– Det har vært en kuldeperiode nå som har ført til at vi ikke har hatt så mye å gjøre, men rørleggerne har hatt litt å stri med det siste døgnet. Allerede i natt har det vært et par vannlekkasjer i Hamar og Moelv som har oppstått fordi vannrør har fryst. Da det nå har tint opp igjen, så kommer dessverre ofte vannet, sier brannsjef i Hedmarken brannvesen, Torgeir Lysholm Dybvig til HA torsdag formiddag.

– Liv og helse først

Videre opplyser han at hvis lekkasjen først har skjedd, så er det først og fremst så kalt brannvesenet bistår med.

– Da hjelper vi til med å suge opp vann, og bistår også med avfukte dersom det er behov for det, sier brannsjefen som anslår at de er ute på mellom 50-100 slike oppdrag i løpet av et år.

– Ingen grunn til å vente med å kontakte dere hvis det skulle oppstå vannlekkasje?

– Først og fremst er det forsikringsselskapet som må kontaktes, men dersom det er snakk om større mengder, så er det oss. Liv og helse kommer naturlig nok først, deretter kommer verdier, sier Lysholm Dybvig.

Råd til innbyggerne

  • Undersøk og les deg opp på hvilke rutiner ditt forsikringsselskap har og hvem ditt forsikringsselskap ønsker at du skal kontakte ved akutt behov. Gjør det nå, ikke vent til skaden har oppstått.

  • Sørg for at alle voksne i husstanden er kjent med hvor hovedstoppekranen er, slik at den som oppdager en eventuell vannlekkasje rask kan stenge av vannet.

  • Skal du reise bort, spesielt i tidsrommet når mildværet kommer, steng av vannet.

  • Gjør en visuell gjennomgang av de rør som en synlige i boligen for å undersøke om de er skadet. Det samme gjelder også på hytta – for skader kan ha oppstått også i din fritidsbolig i den kulda som har vært.

  • Unngå kreative løsninger for å tine opp frosne rør – det er svært risikabelt og potensielt også brannfarlig å tilføre direkte varme da det kan skade både rør og gjenstander rundt.

Doblet antall

Tryg Forsikring hadde per torsdag morgen registrert 336 vann- og frostskader relatert til kulden.

Det er over en dobling siden mandag, og en økning på 186 skader, opplyser forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Skademeldingene strømmer inn i et høyt tempo hver eneste dag. De fleste er i og rundt Oslo, men skadeområdet strekker seg helt fra Agder til svenskegrensen, fra Oslo til nord for Lillehammer og Rena. I Oslo har vi borettslag og sameier som er blitt rammet eksempelvis ved frostsprengning i sprinkleranlegg, eller at hovedvannledningen er frosset. Samtidig opplever vi at mange kunder har vært flinke og klart å tine frosne vannrør langsomt selv uten å forårsake skade. Mange har fått vannet tilbake, og lært å ha ekstra varme på i de kaldeste delene av boligen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Forventer ny runde

Til uka er det ventet at kulda for alvor gjør sitt inntog igjen, men en ny runde med temperaturer godt ned mot 20 minus på Hedmarken.

– Når det meldes 20 minusgrader igjen forventer vi en rekke nye frostskader neste uke, i og rundt hovedstaden spesielt. Men det blir mildere først, og tiner frosne vannrør er det alltid en risiko for at rørene sprekker og vann vil fosse ut. Det bekymrer oss, og vi anbefaler alle å stenge hovedstoppekranen inntil alt er tint ferdig, for så å åpne den litt etter litt, sier Brandeggen.

Også forsikringsselskapet har flere råd for å begrense skadene.

  • Tryg anbefaler 10–12 grader i alle rom med vannrør.
  • Gjør deg kjent med hvor vannrørene går i og utenfor boligen.

  • Dersom ovner skal tjene flere rom må kapasiteten på ovnen være tilstrekkelig og dører må være åpne.

  • Vedfyring kan hjelpe, men husk at boligen også må være oppvarmet når det ikke fyres.

  • Kilde: Tryg Forsikring