Norsk Lektorlag har i mange år jobba for å endre russefeiringa, men det har nok mangla politisk vilje fra skiftende regjeringer til å gjøre noe med dette.

Endelig har vi fått en akademiker som skolestatsråd som tør være den voksne i rommet som sier ifra. I forlengelsen av flere utalelser i media den siste tida sier hun det alle seriøse skolefolk mener, nemlig at skole er faglig læring og ingen "sosial happening". (Lektorbladet nr.3/24.)

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og regjeringa vil flytte russetida til etter eksamen senest fra 2026.

Lektorlaget mener da også at russefeiring før eksamen tar fokus vekk fra skole og pensum i et tidsrom elevene bør være skjerpa og forberede seg faglig. "After action, satisfaction", heter det i en Rolling Stones tekst fra 1970- tallet: En idrettsutøver/ et fotballag feirer vel ikke FØR konkurransen?

Dagens russefeiring skaper gruppepress, konformitet og svekker akademia. Sistnevnte er det dessverre noen i og utenfor skolen som har ønska?

Lektorlaget forventer faktisk at skoleledelsen/ rektorene ved de videregående skolene er tydelige på temaet og deltar i den offentlige debatten. Nåvel - godt at vi da har en kunnskapsminister som sier tydelig ifra at slik dagens russefeiring er, kan vi ikke ha det.

Det fortjener ros!