(Nettavisen:) Et vanlig boliglån er blitt over 100.000 kroner dyrere. Torsdag får vi vite om 13 rentehevinger fra Norges Bank er nok, eller om det må enda en renteheving til før vi er nådd toppen.

Ekspertene har i lang tid vært i villrede om hvor høyt vi måtte gå for å ta knekken på inflasjonen. Etter de siste inflasjonstallene tror nå fleste – men ikke alle – at tro at vi nå har nådd toppen.

Men selv om Norges Bank ikke velger å ikke heve renten, må de aller fleste likevel regne med at boliglånet skal bli enda litt dyrere.

Årsaken er at den siste rentehevingen fra september ikke har begynt å tappe kontoen din ennå.

Svært lang forsinkelse

En stor utfordring for Norges Bank er at det går veldig lang tid fra de gjennomfører en renteheving, og til den faktisk får effekt hos lånekundene.

  • Først går det typisk noen dager fra rentehevingen, til de første bankene øker renten. Noen banker venter vesentlig lenger enn dette.
  • Fra banken øker renten, går det to måneder før den nye renten begynner å virke for eksisterende kunder
  • Som kunde får du regningen i etterkant, så den første regningen der hele rentehevingen for en hel måned skal trekkes fra konto kommer 1–2 måneder etter dette igjen
  • Forsinkelsen på full effekt kan derfor bli over fire måneder.

Da Norges Bank hevet renten siste gang 21. september, økte DNB og Nordea renten 25. september – med effekt fra 26. november for eksisterende lån. Full månedseffekt av dette får man først 26. desember.

Sbanken har derimot valgt å ikke gjøre endringer for eksisterende kunder før 30. januar, noe som betyr at rentehevingen fra september ikke får full effekt før slutten av februar.

Så mye dyrere har lånet blitt

I løpet av drøyt to år har Norges Bank økt styringsrenten fra 0 til 4,25 prosent.

Det betyr at et helt vanlig boliglån på tre millioner kroner nå har blitt 127.500 kroner dyrere i året – før rentefradraget.

Tabellen viser bare de økte rentekostnadene som følge av en renteheving på 4,25 prosent. De totale rentekostnadene er høyere. Veiledende renter for vanlige kunder hos Norges største bank er 5,99-6,24 prosent, avhengig av lånebeløp og belåningsgrad.

Tror på høyere rente som den nye normalen

Det er ventet at renten skal falle noe ned fra dagens nivå, men ekspertene tror ikke lenger at de lave rentene vi har sett det siste tiåret kommer tilbake.

– Vi bør bli forberedt på at renten kan bli liggende på et høyere nivå enn det vi var vant til før pandemien. Det tilsier at vi låner mindre enn før. Høyere rente gir mindre rom for å ta opp gjeld, sa finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud til Nettavisen i forrige uke.