Samtidig øker den flytende studielånsrenten. Ifølge pressemeldingen pressemeldingen betaler rundt 800.000 av Lånekassens kunder ned på studielånet sitt. Av disse har 780.000 flytende rente.

– Det er lav interesse for fastrente på studielånet, og i 2023 har interessen vært lavere enn noen gang. I underkant av 1 000 kunder har valgt å binde renten i år. I fjor bandt i underkant av 1 300 kunder renten, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.

Rentene i Lånekassen er markedsstyrte, og blir fastsatt på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene om boliglån i markedet. Fra dette snittet trekkes 0,15 prosentpoeng, som gir Lånekassens renter, skriver Lånekassen.

– Rentene i Lånekassen ligger etter bankenes renter. Det betyr at rentene på studielånet justeres senere enn boliglånsrentene – de settes opp senere og de settes ned senere. Dette gjelder både flytende og fast rente, forklarer Bjerke.

Nytt møte 14 .desember

Den 14. desember har Norges Bank rentemøte. Det er knyttet stor spenning til om styringsrenten vil heves, eller stå uendret.

Prisveksttallene kommer samme uke som Norges Bank skal bestemme nivået på styringsrenten fremover. Før inflasjonstallene var det priset inn en sannsynlighet på 73,1 prosent for uendret rente torsdag.

Norges Bank selv ventet en prisvekst på 5,4 prosent i september-rapporten, altså betydelig høyere. Dette er dermed svært godt nytt for de som håper sentralbanken ikke setter opp renten igjen denne uken.

– I sum er jeg nå nær 100 prosent sikker på rentestans og tror fortsatt vi vil kunne se første rentekutt så tidlig som i mars neste år og senest rett før sommerferien, sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen til DN.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Fra oktober til november økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 24,7 prosent.

Tolvmånedersveksten kjerneinflasjonen lå på 5,8 prosent i november, ned fra 0,2 prosent i oktober.

Strømprisene er grunnen til oppgangen

Det er hovedsakelig økte strømpriser som forklarer oppgangen, ifølge byrået.

– Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer i slutten av november. Blant varegruppene som falt i pris fra oktober til november finner vi elektronikkvarer og møbler. I tillegg falt prisene på flybilletter, sier Espen Kristiansen.

SSB forteller at tolvmånedersveksten falt da det ble målt et større prisfall på disse produktene i år sammenlignet med 2022.

Lavere priser og høyere lønn

Midtgaard forteller til Nettavisen at tiden framover kan se bra ut for privatpersonen. Inflasjonen de siste 12 månedene forteller at det mest sannsynlig ikke vil bli en rentehopp på torsdag.

I tillegg legger hun til at prisveksten nå er på vei til å gå ned, i en tid for lønnen til privatpersoner vil gå opp.

– Vi tror i neste måned vil vi forvente at prisveksten vil avta, mens lønnsveksten er på et høyt nivå, forteller Midtgaard til Nettavisen.

Hun legger til at vi vil merke at vi har bedre råd, forskjell til det siste året.

Ikke si opp jobben

For de som er i arbeid kan 2024 bli et bedre år, økonomisk sett, men for de som ser etter jobb eller ikke har jobb, kan neste år fortsatt bli et vanskelig år.

– Dette innebærer at ledigheten stiger. For de som ikke har jobb eller må bytte jobb vil dette bli mer krevende den kommende tiden, forteller Midtgaard til Nettavisen.

Det er ikke like mange arbeidsstillinger som ligger ute, og færre vil det bli, ifølge Midtgaard. De som har jobb, vil tiden framover bli bedre, men for de som ikke har en jobb enda, kan det bli vanskelig å komme ut i arbeidslivet.