(Nettavisen): – Vi er ekstremt engstelige for utviklingen, sier overlege Morten Falke til Tønsbergs Blad.

Han er overlege på barneavdelingen ved Sykehuset i Vestfold. Avdelingen får inn rundt tre pasienter i uka som følge av paracetamolforgiftning, forteller han. De fleste er unge jenter.

– Vårt inntrykk er at de forstår at dette kan potensielt være farlig, men at de regner med at det vil gå bra uansett, sier Falke.

NRK omtalte saken først.

I fjor fikk Giftinformasjonen 661 henvendelser om paracetamol fra aldersgruppen 10–19 år. Av henvendelsene var 522 selvpåført.

Sterk økning

Mandag sendte Tønsberg kommune et brev til alle foresatte ved skolene i Tønsberg fra 6. til 10. trinn. Her advares det om at ungdom tar store doser smertestillende for å skade seg selv.

– Det er en sterk økning som vi har sett nasjonalt i de siste to årene, sier Falke til avisen Nidaros.

Ungdomstrenden har vært et viktig diskusjonstema blant legene i Norsk barnelegeforeningen de siste to årene, ifølge overlegen.

– Dette utgjør et helseproblem blant barn og ungdom. Vi er bekymret for hvor lite informasjon barn og unge har om farene ved inntak av store mengder smertestillende.

Også ved St. Olavs hospital i Trondheim får de inn pasienter med paracetamolforgiftning, skriver Nidaros.

– Kan være farlig

Andreas Andreassen, fagdirektør i Helse Fonna, forteller at det er en bevisst handling og et rop om hjelp i de fleste av tilfellene de har sett.

– Det som er skummelt med dette er at tablettene kan kjøpes på butikken, samtidig som vi vet at en overdose kan være farlig, sier Andreassen til Haugesunds Avis.

Det mange ikke vet, er at det er små marginer for hva som er skadelig for kroppen.

– Det er kanskje verken de som tar tablettene med selvskade-hensikt eller de som tar det på grunn av feber klar over. Du tenker gjerne at du har litt å gå på, men terskelen er lavere enn mange tror, supplerer kommuneoverlege Jostein Helgeland.