Etter en lang prosess har styret i Høgskolen i Innlandet bestemt at det skal jobbes for at studiestedet på Storhove skal flyttes til Lillehammer sentrum.

Det ble bestemt på et styremøte, tirsdag. Dermed følger styret innstillingen fra rektor Peer Jacob Svenkerud om flytting.

– Det har vært lagt ned mye arbeid i disse utredningene og i dag står vi foran en beslutning som tar oss ett steg videre, sa Svenkerud før valget ble tatt.

Høgskolestyret har også gitt rektor fullmakt til å fremforhandle en samarbeidsavtale med Innlandet Science Park om leie av lokaler i deres planlagte nybygg i Hamar. Nybygget skal etter planen stå klart i 2026.

Statsbyggs konklusjon var at et nybygg nært sentrum er beste løsning på Lillehammer. På Hamar vurderte de at beste løsning er et nybygg som bygger sammen dagens hovedbygg, kombinert med opprusting av deler av dagens bygningsmasse.

– Jeg er glad for at styret har dratt en konklusjon som vi nå kan gå videre med. Det er avgjørende for oss å sikre oss lokaler som er hensiktsmessige for oss i vår videre utvikling, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

Styret sto igjen med det de har kalt et «konseptvalg». På den ene siden var sentrumskonseptet, altså å flytte skolen. Det andre konseptet innebar å bli igjen på Storhove og oppgradere bygg og øke arealet.

Styret var samstemt i at sentrumsløsningen var den beste og det ble applaus på styrerommet da styreleder Maren Kyllingstad konkluderte med at forslaget gikk gjennom.

– Denne saken er svært viktig for høgskolen fordi den handler om utviklingen av to av våre største studiesteder i mange tiår. Saken er grundig utredet og har vært drøftet i styret mange ganger. Det var derfor et enstemmig styre som sto bak dagens vedtak, sier styreleder Maren Kyllingstad.

Lang debatt

Det har lenge vært en debatt om Høgskolen i Innlandet på Lillehammer skal flytte fra Storhove til sentrum. Styret skulle, tirsdag, behandle saken.

I innstillingen fra rektor Peer Jacob Svenkerud står det at «I tråd med Statsbygg sin anbefaling i KVU Lillehammer, vedtar høgskolestyret at konseptet Nytt bygg i Lillehammer sentrum skal danne grunnlag for den videre prosessen», altså at han ønsker å flytte campus til sentrum.

Saken skal opp i styremøtet fra klokken 13:00, tirsdag. GD følger møtet.

Har brukt tid

Saken har vært oppe i flere styremøter også tidligere, men flere styremedlemmer har tidligere uttrykt at de trengte mer tid på å falle ned på en beslutning.

Nå skal de lande et vedtak, før den endelige beslutningen til slutt fattes av regjeringen. Det vil neppe skje før i 2026.

Det har vært delte meninger blant både studenter og ansatte om å flytte til sentrum. Eiendomsdirektør i HiNN Jan Aasen orienterte høgskolestyret i mars.

– Det må ses på om lokalene kan utnyttes bedre og mer effektivt gjennom å bruke dem på andre måter, ikke være opphengt i at alt skal skje mellom klokka 09 og 15. Resten av døgnet står mye tomt og ubrukt. Dette er vel så mye et kulturspørsmål som et spørsmål om vi har nok areal i dag. Dessuten åpner en ny 10-årig leiekontrakt på Storhove for å se muligheter for oppgradering i et større perspektiv, sa han.

Rosenlund eller Lurhaugen?

Dersom høgskolestyret bestemmer seg for å flytte skolen til sentrum er det også flere tomtemuligheter. Lurhaugen har lenge vært et alternativ. Det samme med tomta på Rosenlund der blant annet de tidligere lokalene til Statens vegvesen ligger.

– Mitt inntrykk er at det lokale engasjementet er stort for hvor høgskolen skal ligge i framtida, har Svenkerud uttalt til GD tidligere.

Når det gjelder de samlede kostnadene ved å fortsette på Storhove eller flytte til sentrum, vil de trolig være i favør nybygg i sentrum. De 20.000 kvadratmeter i Storhove-alternativet må eventuelt bygges om hvis skolen skal forbli der, en ombygging høgskolen må bekoste selv.