Hamarregionen demensforening, var raskt ute med å sette landsmøtevedtaket fra Nasjonalforeningen for folkehelse ut i praksis.

Styrets nestleder Sissel Haugslien har nå tiltrådt rollen som rådgiver/utvikler av «Et demensvennlig samfunn» i foreningen.

Dette for å gi et mer tydelig mandat til arbeidet med å fremme rettigheter, åpenhet og forståelse for personer med demens i regionen.

– Vi har lenge sett et behov for å løfte arbeidet vårt opp mot politiske nivåer, og Sissel har lang politisk fartstid, både som kommunepolitiker i sin tidligere hjemkommune og som idretts-politiker i frivillighetsarbeid på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Vi ønsker å sette et tydeligere fokus på arbeidet med å løfte behovet for en demensomsorg som er tilpasset et mangfold av brukere og pårørende, sier styreleder Helle Jordbræk via en pressemelding.

Viktig med samarbeid

Hamarregionen demensforening er en frivillig organisasjon under organisasjonsparaplyen Nasjonalforeningen for Folkehelse, bestående av samarbeidskommunene Hamar, Løten og Stange.

Alle tre kommunenes ordførere har signert en avtale med nasjonalforeningen om å legge til rette for et demensvennlig samfunn.

Demensforeningen har flere aktiviteter og sosiale arenaer for personer med demens, samt deres pårørende som foregår ukentlig.

– Å være pådriver for få synliggjøre fremtidige utfordringer, flere gode botilbud og snakke våre medlemmers sak, krever at vi også jobber på den politiske arenaen. Ikke bare i våre egne kommuner, men også nasjonalt. Vi ser at det er betydelig forskjell fra kommune til kommune om hvordan man velger å løse oppgavene. Det er viktig at kommunene samarbeider godt med oss som frivillig organisasjon for at vi sammen skal kunne gi økt livskvalitet for den enkelte. Hamarregionen demensforening har nå tre erfarne politikere i sin ledergruppe, og det er rom for å utvide arbeidsfeltet, mener Jordbræk.

Dette blir hovedfokuset

Den nyvalgte rådgiveren, Sissel Haugslien, sier hun har inntrykk av at det arbeides godt med demensomsorg generelt i Hamarregionen.

– Hovedfokuset fremover vil være å synliggjøre vårt frivillige arbeid og hvilke utfordringer vi som samfunn står overfor i årene som kommer. Vi vet at innen 2040 vil antall personer med demensdiagnose dobles. Det er viktig at samfunnet utviser forståelse for demens og kognitiv svikt, enten det er hvermannsen som står i kø bak et menneske som ikke klarer å huske koden til visakortet sitt i butikken eller en taxisjåfør som ikke forlater før man er sikker på at passasjeren kommer seg helt hjem, sier Haugslien.

Hun har for øvrig arbeidet politisk med demens-spørsmålet i flere år, og ser frem til å kunne jobbe videre på dette området. Haugslien ser også behovet for å utfordre moderorganisasjonen.

– Den viktigste ressursen i vårt arbeid, er de frivillige. Men for at arbeidet skal oppleves som meningsfylt, må organisasjonen utvikles i takt med tiden og personer med demens og deres pårørende må få juridisk hjelp og støtte når det trengs.