Prisveksten i Norge dempet seg til 3,9 prosent i mars, sammenlignet med året før. Det viser ferske inflasjonstall fra SSB mandag morgen.

Det som trakk veksten mest ned i mars var prisutviklingen på energivarene strøm og drivstoff. Drivstoffprisene falt 1,9 prosent fra februar til mars i år.

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 1,5 prosent den siste måneden, noe som er godt under prisstigningen vi så fra februar til mars i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Spår rentekutt i september

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom sier at man kan trekke et lettelsens sukk etter de ferske tallene.

– Det var gode tall i dag. Dette var det første inflasjonstallet etter at Norges Bank la fram sine prognoser.

– Jeg tror man kan dra et lettelsens sukk i dag. Det var en spenning i forkant knyttet til om de var høyere, sier hun til Nettavisen.

Sjeføkonomen forklarer videre at den forventningen som har satt seg i det siste er at rentekuttet må skyves på. Det særlig etter at flere analytikere i etterkant av lønnsoppgjøret har gått ut og sagt at rentekuttet må skyves til desember.

– Disse tallene tilsier at september fortsatt er på agendaen. Det er ingenting i veien for å kutte renten da.

Due-Andresen sier at man fortsatt trenger flere tall for å si noe om inflasjonen er svakere.

– Men det var gode nyheter at dagens overraskelse var på nedsiden av sentralbankens prognose.

Sjømat og frukt trekker opp

Tilbudskampanjer i forbindelse med påsken preget prisene i matvarebutikkene i mars, som de også gjorde på samme tid i fjor.

– Det er vanlig at matprisene faller i forbindelse med påske. Tilbud på flere klassiske påskevarer som sjokolade, kaffe, appelsiner og lammekjøtt bidro til at prisene på matvarer samlet sett gikk ned i mars, sier Kristiansen.

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 1,9 prosent fra februar til mars.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden mars i fjor er fisk og sjømat samt frukt.

– Nå har vi hatt to måneder med prisnedgang, men prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer var likevel 6,1 prosent høyere i mars enn for ett år siden.

Lavere prisvekst på klær

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) steg 4,5 prosent sammenlignet med året før. Det er også lavere enn ventet. Blant varene som dempet veksten i mars var klær og boligtekstiler.

For eksempel steg prisene på klær og skotøy med 2,7 prosent fra februar til mars i år, sammenlignet med 5,8 prosent i samme periode i fjor.

– Vi ser at det skal mye til for flere varegrupper å matche den høye prisveksten de hadde i samme periode i fjor. Det gjør at tolvmånedersveksten faller, sier Kristiansen.

Lavere enn ventet

På forhånd var det ventet en prisvekst på 4,1 prosent for samlet inflasjon, ifølge sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Dette er nok månedens mest spennende tall. Norges Bank kommer til å sitte og bite negler før tallet kommer, sa han før fasiten ble publisert.

Inflasjon er når prisene på varer og tjenester går opp over tid. I Norge bruker vi konsumprisindeksen for å måle inflasjon.

Dette er inflasjon

Inflasjon måles ved å sjekke prisene på et stort antall varer og tjenester.

Inflasjon kan oppstå som følge av økt etterspørsel, økte kostnader eller forventninger om høyere priser i fremtiden.

I verste fall kan økonomien havne i en selvforsterkende spiral av stigende priser og lønninger som det er svært vanskelig å komme ut av.

Når man sier at inflasjonen er høy, er det gjerne forbundet med noe som er negativt fordi det betyr at kjøpekraften til folk flest har blitt lavere. I hvert fall hvis ikke lønnsveksten har økt i tråd med prisstigningen.

Se oppdaterte tall fra statistikken Konsumprisindeksen

Enkelt forklart, hvis du tjener det samme du tjente i fjor og inflasjonen for eksempel er på 4 prosent, betyr det at du har mindre penger å handle for. De varene eller tjenestene du kunne kjøpt for 100 kroner i fjor, vil trolig koste deg 104 kroner i år. Siden inflasjonen er 4 prosent og du ikke tjener noe mer, så betyr det at kjøpekraften din er svekket.

Kilde: SSB og Norges Bank