(Nettavisen): Perioder med lite vind og sol, særlig på vinteren når det er kaldt, er fornybarbransjens akilleshæl. Problemet har et navn: Dunkelflaute – mørkstille – og foregår nå.

Da må andre typer strømproduksjon dekke alt behovet. Før helgen sto den svenske statsministeren på podiet og advarte om at det ikke var sikkert de hadde nok den neste uka.

Svært lave temperaturer, veldig lite produksjon av vindkraft og en rekke viktige kjernekraftverk ute av drift har skapt en situasjon som knapt kunne vært verre. Det er ventet at det vil fortsette en stund.

Så høye blir prisene

Heldigvis for svenskene øker Norge eksportmuligheten Göteborg- og Stockholm-regionen med nesten 50 prosent. Det presser prisene i Norge.

Strømpris søndag og mandag:

Ekspertene har vært usikre på hvor høye prisene kan bli denne uken. Nå er det klart hvor dyrt det blir.

I England presses gjennomsnittsprisene til det nest høyeste i år, og mandag ettermiddag opp til tilsvarende 24 kroner per kWh.

I Norge ender prisene på nivået vi er kjent med fra august, med en pristopp på ettermiddagen på rundt 7,5 og gjennomsnittspriser rundt 5,5 kroner. Prisene i Norge blir såpass høye at eksporten blir på et forholdsvis lavt nivå.

– Dempet forbruket

Sverige ser ut til å slippe med skrekken, og får priser rundt de norske nivåene.

– Prisene mandag kveld kan vise seg å bli årets strammeste situasjon i kraftmarkedet. Dette grunnet lave temperaturer, lav vindkraft og utfordringer med kjernekraftproduksjon. Snittpriser over 4 kr/ KWh + mva er høyt, sier Karl Einar Svor, Produktansvarlig kraft i Gudbrandsdal Energi, til Nettavisen.

– Det var på forhånd ventet et tilbudsunderskudd i Frankrike samt veldig stram situasjon i Sverige, Belgia og Storbritannia med galopperende timespriser. For Storbritannia ser vi dette, med en skikkelig pristopp time 18–19 på 2,58 pund/kWh. Alt i alt kunne man anta høyere pristopper enn hva som er tilfellet, selv om estimering av pristopper alltid er en utfordring.

Svor sier det tyder på at etterspørselssiden har dempet sitt forbruk, for eksempel gjennom demping av industriforbruk.

– Det ble fredag advart om høye priser kommende uke i Sverige av statsminister Ulf Kristersson, noe som tydeligvis har dempet forbruket. Kommende uke blir en real test av kraftsystemet og vi forventer et høyt prisnivå også fremover, sier Svor.