Etter noen måneder med strømpriser nærmere null stort sett over hele Norge, fyker strømprisene i taket på mandag, og er mangedoblet i forhold til for få uker siden. Det var mellom klokken 8 og 9 i dag at prisene var på det høyeste.

Bor du Østlandet måtte du ut med 281 øre per kWh med moms inkludert i morgentimene mandag - før strømstøtte. Da NordPool oppdaterte prisene sine klokken 13 i dag, gikk maksprisen ned til én krone. Det samme må sørlendingene. Også nordlendingene får mer enn dobbel pris i morgen, 24. oktober. Maksprisen for strøm i Nord-Norge blir 73 øre, da i morgentimene.


På NVE rapporteres det om fulle magasiner, så hva skyldes de høye prisene?

– Det stemmer at det er bedre magasinfylling enn det som er normalt for årstiden og god kraftbalanse. Det har vært mye vind, men den har løyet i Norden. Den ligger på 10 prosent av normalen. Samtidig har det vært kjølig, og nedbøren har kommet som snø flere steder slik at tilsiget til elvekraftkraftverk, har blitt redusert, slik at det er høye strømpriser i hele Norden, sier senioranalytiker Benjamin Thomassen i Volue Insight til Nettavisen.

– Produksjon til en høyere pris som egentlig skal kjøres på vinteren, har startet nå.

Thomassen sier likevel at prisene i Norden er lavere enn på kontinentet. Men prisene vil løye i løpet av uka.

– Prisene skal ned fra prisene vi har i dag i løpet av uka.

Imidlertid vil strømstøtten tikke inn på strømpriser over 70 øre. Da vil staten betale 90 prosent av kraftprisen over dette nivået.

Snittpriser inkl mva

Prisene er hentet fra NordPool. De endres hver dag klokken 13.

Østlandet:

Makspris: 100 øre
Snittpris: 89 øre
Minimumspris: 84 øre

Vestlandet

Makspris: 100 øre
Snittpris: 89 øre
Minimumspris: 84 øre

Nord

Makspris: 73 øre
Snittpris: 34 øre
Minimumspris: 20 øre

Midt:

Makspris: 95 øre
Snittpris: 47 øre
Minimumspris: 29 øre

Sør:

Makspris: 100 øre
Snittpris: 89 øre
Minimumspris: 84 øre

NVE la fram sin langsiktige kraftmarkedsanalyse med prognoser fram til 2040, og de anslår at gjennomsnittlige kraftpris vil ligge på 80 øre per kilowattime. Først etter 2040 vil den falle til 50 øre, noe som fortsatt er høyere enn snittprisen fram til 2021. Dette basert på en forventning om høye gass- og CO2-priser og en svakere norsk kraftbalanse, sa vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund før helga.