(Østlendingen): På et sted i sentrum av Elverum sitter noen ungdommer rundt et bord.

De er helt alminnelige ungdommer i alderen 16–17 år.

Et søsken, barn av foreldre som elsker seg, eller barnebarn som fra et bilde på veggen smiler mot stolte besteforeldre.

Forholdsvis nye i livet, men med erfaringer fra en festkultur som de fleste av oss i generasjonene over ikke aner omfanget av.

– Jeg tror nok mange i foreldregenerasjonen vet at det forekommer bruk og testing av ulike typer narkotika på fester blant oss unge. Likevel tror jeg ikke at de vet hvor normalt det har blitt.

Blant ungdom i Elverum har dette blitt en helt vanlig greie.

Det er nesten ikke en fest i Elverum som vi er på som det ikke blir brukt ulovlig rus i form av kokain, hasj, MDMA (ecstasy). Noen ganger blir også ADHD-medisin brukt.

Ungdom, 16 år, fra Elverum

Om det er større offentlige fester eller på hjemmebane gjør ingen særlig forskjell.

Mest hasj

De Østlendingen møter denne dagen forteller at de opplever at hasj er det rusmiddelet som er mest vanlig i deres omgangskrets.

– Det tas piller og «snortes» (sniffes) kokain også. Jeg har aldri sett noen gjøre det helt åpenlyst, men det er lett å merke det på de som har tatt noe.

– Du kan kjenne det på lukta eller se det på øynene til vedkommende, sier den unge.

– Ja, på en fest for en stund siden spurte jeg en kompis om han hadde tatt noe. Da svarte han at han hadde tatt MDMA. Selv om han ikke «brifet» med det var han ikke flau over å innrømme det heller, sier vedkommende.

Blir spurt

Nå skal det understrekes at selv om bruk av narkotiske stoffer er blitt «normalt», er det ikke slik at alle før eller siden faller for fristelsen å teste det ut.

Rundt bordet er ungdommene nøye med å fortelle akkurat det.

Skulle det likevel være noe jeg hadde ønsket å få tak i er det kun en melding unna. Det er lett å få kjøpt her i Elverum.

Ungdom, snart 17, fra Elverum

– Jeg har blitt tilbudt dop av bekjente flere ganger men har bestemt meg for at det ikke er noe jeg ønsker å prøve. Et «nei» blir akseptert. Det presses liksom ikke på mer enn det, sier en.

Unge selgere

– Skulle det likevel være noe jeg hadde ønsket å få tak i er det kun én melding unna. Det er lett å få kjøpt her i Elverum, forteller en annen.

Ingen av de Østlendingen møter har opplevd at det har blitt omsatt stoffer på skolen eller i skoletiden.

Men det er ikke vanskelig å se at kjøp og salg foregår ellers.

17-åringen på den ene siden av bordet sier de vet om flere i den utvidede bekjentskapskretsen som selger ulike typer stoffer.

Noen av dem helt ned i 14-årsalderen.

Å fortelle hvem det er er ikke noe de ønsker å snakke om.

– Det er slik vi venner snakker om oss imellom, men vi ønsker ikke å få en hel gjeng etter oss ved å «snitche» (tyste), er de rundt bordet enige om.

– En bra fest

I oktober i fjor omtalte Østlendingen en halloweenfest på Langenga grendehus i Strandbygda.

En fest som ble stoppet av politiet etter at det ble varslet om bråk, hærverk og bruk av blant annet kokain og hasj.

– Vi var på den festen, sier ungdommene.

En fest de ikke syntes skilte seg spesielt ut dopmessig sett.

– Vi merket ingenting til verken bråk eller misbruk av stoffer før politiet kom og stoppet festen. Vi syntes at det var en skikkelig bra fest og at det var kjipt at noen hadde ødelagt for oss andre.

Ungdommene er enige i at det var for lite vakter til stede på den festen.

De tror også at profesjonelle vakter er flinkere til å se realiteten av ting som skjer enn foreldre som ønsker å tro det beste.

Noen er fra hjem med god råd. Noen driver aktivt med idrett. Det er skoleflinke og mindre skoleflinke. Ingen miljøer er "bedre" enn andre.

Ungdommer, 16 og 17 år fra Elverum

Hvem som helst

Så tilbake til hvem det er som bruker dop på fester.

– Altså, det er helt umulig å gjette hvem som gjør det eller ikke. Det er ikke slik at det først og fremst er de med en vanskelig bakgrunn, sier ungdommene.

– Noen er fra hjem med god råd. Noen driver aktivt med idrett. Det er skoleflinke og mindre skoleflinke. Ingen miljøer er «bedre» enn andre, mener de.

De sier også at det ikke er slik at det alltid er de samme hver gang.

Felles for begge kjønn kan muligens være at de aller yngste lyver det på seg for de tror det gir status

Ungdommer, 16 OG 17 år fra Elverum

Noen tester det ut og er ferdige med det.

Noen veldig få bruker dop som steroider, kokain, hasj og ecstasy daglig.

Begge kjønn

Ungdommene sier at det omtrent er like mange gutter som jenter som ruser seg.

Forskjellen, mener de, er at guttene kanskje gjør det litt mer åpenlyst i form av at de blir «tøffe» ved å innrømme det.

Jentene holder det muligens noe mer skjult.

– Felles for begge kjønn kan muligens være at de aller yngste lyver det på seg for de tror det gir status, tror en.

Farlige tilsetninger

At det er ulovlig å bruke narkotika er neppe noe begrensende motiv for å teste ut ting skal man tro ungdommene.

– Vi vet at det kan være farlig. Senest for noen dager siden hørte vi om at det er funnet Fentanyl i kokain i Arendal.

– Om alle blant oss er klar over konsekvensene det kan føre til om man får i seg noe som ikke er «bra», er jeg ikke så sikker på. Det skal så utrolig lite til før det er livsfarlig, sier 17-åringen.

– Snakk med de hjemme

Hva som skal til for at det skal bli mindre bruk av ulovlige rusmidler blant de unge har ingen av de rundt bordet noe klart svar på.

– Det er viktig at foreldrene følger med og spør oss. At det skapes et tillitsforhold som gjør at vi kan tørre å si fra om at det er bruk på fester. At de kan stole på at vi tar avstand fra bruken og ikke nekter oss å gå på festene, mener en.

– Og at flere står opp for at det er ukult og unødvendig. Slik som 05-guttene gjorde på russeslippet. Ved å nekte folk å ha med dop, eller kaste de som bruker det ut fra festen og fellesskapet, mener 17-åringen.