– Jeg har lyst til å være åpen, sa Vedum under landsmøtet.

Videre avslørte han at han ble diagnostisert med sykdommen MS i 2020.

Vedum fortalte at han våren og sommeren samme år gjentatte ganger fikk anfall, og ble svimmel og dårlig. Etter flere undersøkelser i helsevesenet fikk han beskjed av legen om at han har sykdommen.

Endte på akutten i Hamar

Han sier at han har fått stort behov for velferdsstaten etter hendelsene våren og sommeren 2020, da han var hjemme og følte seg dårlig.

Vedum mistet balansen, ble etter hvert hentet av ambulanse og endte på akuttmottaket på Hamar.

– Kroppen surret rundt, alt ble bare verre og verre. Jeg ble liggende på baderomsgolvet i andre etasje, sier Vedum.

Det samme skjedde en rekke ganger etterpå.

I ettertid, under en rundreise i Hordaland, fikk Vedum en telefon fra legen.

– Jeg har dårligere nyheter til deg. Jeg tror du er ordentlig syk, sa legen.

Etter å ha begynt på medisiner, sier Vedum at han etter alle praktiske formål nå ikke merker noen ting av sykdommen.

Hyller åpenheten

MS-forbundet hyller Vedums åpenhet.

– Først vil jeg uttrykke omtanke overfor at han har fått MS. Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få for jobb og privatliv, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen.

Vedums åpenhet vil ha mye å si for personer med MS, tror han.

– Han viser at det er mulig å inneha en krevende jobb selv om man får MS. Det krever mot å stå fram i den posisjonen han innehar, sier Fredriksen.

Viktig med et fellesskap

– Hvorfor forteller jeg dette? Fordi når vi er som mest sårbare, er vi mest avhengige av fellesskapet. Alene var jeg hjelpeløs, men på grunn av fellesskapet som stilte opp, klarte jeg å komme meg gjennom dette, sa Vedum i talen sin.

Han takket sykepleierne og legene som hjalp han, og understreket hvor viktig det offentlige helsevesenet er.

– Det siste året er det mange som har kjent på sårbarhet i det norske samfunnet. Det har vært et krevende år for mange. Svaret vårt er fellesskap, sa han.

MS

  • Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom i sentralnervesystemet som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen.
  • Om lag 12.000 personer i Norge lever i dag med sykdommen. Hvert år får mellom 500 og 550 personer i Norge diagnosen.
  • Symptomene varierer fra pasient til pasient avhengig av graden av myelinødeleggelse og hvor i hjernen eller ryggmargen skadene er mest uttalt.
  • Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.
  • Sykdommen bryter hyppigst ut i alderen mellom 20 og 45 år, og den forekommer omtrent dobbelt så hyppig hos kvinner som hos menn.
  • Årsaken til MS er ikke kjent. Forskning tyder på at det er en kombinasjon av arvelig anlegg for sykdommen og påvirkning av ytre faktorer som fører til at sykdommen bryter ut.
  • Forverring av sykdommen skjer som regel i form av akutte anfall (attakker).
  • Forløpet av sykdommen kan variere betydelig, og mange faktorer påvirker prognosen. Hos omtrent 80–85 prosent forløper sykdommen med gjentatte attakker og stabile perioder imellom.
  • Behandling og oppfølging av MS-pasienter må tilpasses den enkelte. Det finnes ingen behandling som kan kurere sykdommen, men sykdommen kan stanse opp – enten som følge av behandling, eller at sykdommen går over av seg selv.

Kilde: MS-forbundet / Norsk Helseinformatikk