Nettavisen: Finansavisen skriver at Pareto Securities føyer seg inn i rekken av meglerhus som senker kursmålet på XXL. Det betyr at analytikere mener forventningene til aksjekursen er for høye, og at kursen kan falle fremover.

– Fokus for XXL sin del vil ligge på likviditet og overlevelse på kort sikt. De har vært åpne om at økt salg og reduksjon av varelageret ville bli nødvendig gjennom første kvartal, sier Pareto Securities-analytiker Joachim Huse til Finansavisen.

Huse anbefaler nå investorer å selge XXL-aksjen og tror aksjen kan falle dagens nivå rett over 2 kroner til 1,50 kroner. Han utelukker heller ikke at sportskjeden tas av børs.

Eierne må ta grep

– Det er selvfølgelig en mulighet. Om de havner i brudd med lånebetingelsene kan eierne bli nødt til å ta noen grep. Å ta selskapet av børs er da et mulig scenario, sier Huse. Den klart største eieren i XXL er oppkjøpsfondet Altor med 32 prosent av aksjene.

Huse sier det viktigste fremover for XXL blir å lykkes med kostnadskutt, forbedring av driften, men også å få litt drahjelp av at markedet henter seg inn.

Nettavisen skrev rett før jul at XXL skal hente inn en halv milliard kroner. Varehandelsekspert Odd Gisholt tvilte på om det var nok.

Kostbar satsing i Østerrike

– XXL har hele tiden vært på en ekspansjonskurs. De har trodd at om de bare åpner flere varehus i Norge og Sverige så skulle det gå bra, men de burde stoppet med å etablere nye varehus, og de skulle ha lagt ned i Østerrike mye tidligere, sa blant annet Gisholt.

XXL-aksjen har hatt en forferdelig utvikling det seneste året og har som grafen under viser, falt med hele 85 prosent siden utgangen av 2021. Markedsverdien av XXL er nå lave 805 millioner kroner.