(Nettavisen): – Styr unna Peppa Gris, Bamse og Flux 6+ til de aller minste, er advarselen Forbrukerrådet går ut med nå.

Forbrukerrådet har nettopp sjekket 33 typer tannkrem og hele 16 av dem har stoffet titandioksid i seg.

– Alvorlig

– Det er alvorlige helsebekymringer knyttet til titandioksid. Man mistenker at det kan være kreftfremkallende og dessuten skade genene våre. Særlig sårbare grupper som barn bør unngå å få dette i seg, sier, sier seniorrådgiver og testansvarlig i Forbrukerrådet, Elin Vestrum, til Nettavisen.

Blant tannpastaene som har titandioksid i seg er flere kjente merker som Sensodyne, Solidox og Jordan. Også billigmerkene til Coop og Rema 1000 har titandioksid i seg.

– Bør voksne også unngå å bruke tannpasta med titandioksid?

– Jeg tenker det er fornuftig å være føre var. Særlig gravide bør vurdere å styre unna. Det er tross alt en grunn til at dette er et stoff som er forbudt i mat, sier Vestrum.

Liten skrift

Det er ikke alltid lett å se om tannpastaene har de mistenkte kreftfremkallende stoffet i seg. Skriftstørrelsen er ofte svært liten, og det er ikke alltid ordet titandioksid brukes. Noen ganger er det bare oppgitt koden: ci77891.

– Det hadde vært enklere om det var bare en benevnelse som ble brukt. Men det aller beste hadde vært at de kuttet ut bruken av dette stoffet helt, sier Vestrum i Forbrukerrådet.

Mange av tannpastatypene er helt fri for titandioksid. Det gjelder for eksempel alle typene fra Colgate som ble undersøkt.

Men selv om det åpenbart er mulig å lage tannkrem uten titandioksid, hadde hele 16 av variantene som ble sjekket dette mistenkte kreftfremkallende stoffet.

Blant disse, tre som er ment for barn: Peppa Gris, Bamse og Flux 6+.

Flux føres av Karo Pharma AS. De opplyser at alle typene av Flux tannpasta er tatt ut av salg i Norge fra og med september, men at det kan være noe restlager i enkelte apotek.

– Overraskende!

– Hva synes dere om at så mange som halvparten har dette stoffet i seg?

–Det overrasker oss at ikke flere produsenter har kuttet det ut. Kreftfaren er godt kjent. EUs myndighet for mattrygghet kom med en ny rapport om titandioksid i 2021. Etter det ble det forbudt å bruke stoffet i mat, sier Vestrum.

Per i dag er det ikke forbudt å bruke titandioksid i tannpasta, Forbrukerrådet har likevel er klar oppfordring.

Her kan du se resultatene for alle de 33 undersøkte tannkremene.

– Vår oppfordring til Rema, Coop og Orkla, som alle er norske, men som har tannpasta med titandioksid, er at de kutter det ut nå. De trenger ikke vente på at det skal bli forbudt i tannpasta før de faser ut, sier Vestrum.

Dette svarer produsentene:

Nettavisen har bedt produsentene som har titandioksid i sine tannkremer om en kommentar og har også spurt om de vil kutte ut stoffet. Ikke alle har svart i skrivende stund.

Orkla lager både Solidox og Jordan som begge har varianter med titandioksid. Kommunikasjonssjef Orkla Health, Elin Reitan kommenterer saken slik:

– Alle våre tannkremer er helt trygge å bruke. Våre barne- og juniortannkremer er helt fri for titandioksid, mens titandioksidet brukt i vår voksenportefølje er helt trygg.

– Det er nemlig slik at studiet som ligger til grunn for EFSAs konklusjon om å forby titandioksid i matvarer konkluderte med at det kun er titandioksid i nanopartikkel-størrelse som bidrar til bekymring, mens større partikler ikke ga den samme biologiske responsen.

– Titandioksidet brukt i våre tannkremer har ingen nanofraksjon, og det vil si at den ikke har den bekymringsverdige effekten, og er derfor helt trygg. Men da ingrediensen er omdiskutert jobber vi med å finne erstatningsstoffer til titandioksid i de produktene vi bruker det, slik at forbrukerne skal slippe å føle på en usikkerhet når de ser ingredienslisten, og håper å lansere dette i løpet av 2024. Men alle våre tannkremer er altså helt trygge å bruke slik de er i dag.

Coops billigmerke Xtra har også titandioksid. Kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen kommenterer saken slik:

– Titandioksid er allerede forbudt i matvarer, og Coop var tidlig i gang med å fase ut titandioksid fra våre produkter. Tannkrem anses ikke som en matvare på samme måte, men også her er vi nå godt i gang med utfasing.

– Coop er opptatt av at kundene, som er de som eier oss, skal være trygge på de varene de handler hos oss. Derfor var vi tidlig i gang med arbeidet ved å fase ut titandioksid fra våre produkter, også nå tannkrem.

Om Flux sier han dette:

– Vi kan bekrefte at samtlige Flux tannkremer er tatt ut av markedet f.o.m. september 2023. Informasjonen gikk ut til alle apotekkjedene i april 2023. Det kan være at det er noe restlager igjen i enkelte butikker.