17. mai-komiteen i Hamar står på Stortorget hvor nye uteserveringer har poppet opp og tatt en jafs av den store plassen som vanligvis samler 15.000 til 17. mai-feiring.

– Det er kanskje litt bekymringsfullt hvis det kommer veldig mange folk, men vi har fått garantier fra de som har planlagt disse nyetableringene om at vi skal få plass til alle. Vi håper det går bra. I år er nasjonaldagen begynnelsen på en veldig lang helg, så det kan jo være at mange er reist bort den dagen, sier 17. mai-komiteens leder, Erling Behrens.

Man har tatt noen grep.

Scenen, som sto nederst på torget blir dratt nærmere Strandgateparken.

– Det gjør at Stortorget blir større og vi får plass til flere. Det vil i alle fall erstatte noe av det som er gått tapt ved de nye uteserveringene. Og så er det jo egentlig bare hyggelig at folk kan få kose seg med mat og drikke.

Å få inn skoletoget på Stortorget har vært smått problematisk de siste årene.

– I år gjør vi ting litt annerledes. Vi kommer til å bruke gjerder for å få mer kontroll med folk. Ikke store gjerder, men små, såkalt franske gjerder. Dermed kan vi sluse inn skoletoget på en fin måte, og vi tar inn korpsene på siden.

Selve arrangementet på Stortorget er som i fjor, men nå er det kulturavdelingen i Hamar kommune har fått ansvaret for gjennomføringen.

– Vi kommer til å kjøre mye tradisjonelt, med noen nye innslag som vi velger å holde hemmelig. Noen overraskelser og en litt annen ramme, sier Ingrid Christiansen Hollekim.

Årets kor er Åker barnehage og årets skole er Ridabu skole. De vil folk bli godt kjent med fra scenen.

Behrens vil slå et slag for et par arrangementer.

I Hamar åpner markeringen på morgenen med speidertog klokka 07:15, flaggparade på Stortorget klokka 07:45 og arrangementet i Strandgateparken 08:30.

– Det er virkelig de mest staselige arrangementene vi har, og kan vel beskrives som hjertet av 17. mai. Vi håper folk stiller opp her, sier Behrens.

Maria Røe Jannetta fra Ener ungdomsskole er i ungdomsrådet i Hamar kommune og er den unge representanten i 17. maikomiteen.

Hun vil legge ned bukett i Strandgateparken og hilse fra byens unge, og man vil møte henne også som oppleser av de ulike barnehagene som kommer inn på Stortorget senere på dagen.

– Vi startet i fjor opp med internasjonal kafé (klokka 14 – 15:30) på Hamar frivilligsentral. Det håper vi mange folk kommer på. Og vi prøver oss igjen med Borgertoget (klokka 16), og vi håper flere melder seg på slik at vi får de inn i oppstillingsplanen. Melder man seg innen mandag så skal jeg få de inn i toget, opplyser Behrens.

Borgertogruten blir litt kortere enn i fjor: Vestre Torg, Strandgata, Parkgata, Grønnegata, Kirkebakken til Stortorget.

Vi tar med at det blir også et etterlengtet comeback for blomsternedleggelse ved bautaen i Bispehagen. Nå har man fjernet vegetasjon og ryddet opp, slik at man kan holde et slikt arrangement igjen.

Her vil domprost Kirsten Almås lede en enkel seremoni klokka 08:15 på morgenen.

En siste appell fra komitéleder Behrens:

– Mange opplever ensomhet på 17. mai. Det er jo en dag som handler om inkludering, så jeg håper folk tar seg av alle de som måtte oppleve ensomhet på denne dagen.

Mangler det noe i programmene under? Send oss en mail på tips@h-a.no.

Her er programmet for 17. mai i Hamar:

Fullstendig program kan du lese her!

Her er programmet for 17. mai i Stange:

Fullstendig program kan du lese her!

Her er programmet for 17. mai i Ringsaker:

Fullstendig program kan du lese her!

Her er programmet for 17. mai i Løten:

Fullstendig program kan du lese her!