Eidsiva og selskapets konsernsjef, Henning Olsen, stiller opp på Agenda Innlandet-konferansen, som starter onsdag.

Blant deltakerne som kommer hit er også landslagssjef Ståle Solbakken, Venstre-leder Guri Melby, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og statsminister Jonas Gahr Støre.

Med undertittelen «Opp og fram!» skal man se på måter hvor Innlandet skal løfte seg.

Tilgang på strøm

Eidsiva, som er Norges største nettselskap, tredje største produsent av fjernvarme og eier av 43,5 prosent av aksjene i Norges nest største vannkraftprodusent, er posisjonert i sentrum av energiomstillingen i Norge.

Og for Eidsiva handler det om hvordan Innlandet kan få tilgang på nok kraft og nok strømnett til å støtte opp under industriutviklingen i regionen.

– Eidsivas samfunnsoppdrag er å utvikle infrastruktur og tjenester til det beste for samfunnet, mennesker og klimaet. Og vi har laget en offensiv vekststrategi som sier noe om hvordan vi skal utvikle konsernet for å svare på de utfordringene som Innlandet har knyttet til kraft, nett og digital infrastruktur, sier konsernsjef Henning Olsen til HA.

Eidsiva og Elvia mener at mer kraft gir mer industriutvikling, og her er noen av tiltakene:

Elvia jobber med å utvide kapasiteten i det eksisterende strømnettet med 20 prosent i løpet av fire år.

– Et annet viktig element for Innlandet er potensialet for å bygge ut mer fjernvarmeproduksjon, for det som setter begrensninger for nye tilknytninger til nettet knyttet til større industri, er kapasiteten i strømnettet.

Vi har vært gjennom dager som har vært kalde og vindstille, og lite sol har ikke gitt mye solenergi.

Dermed blir fjernvarme viktig, ifølge Olsen.

– 40 prosent av oppvarmingen i bygg skjer med elektrisitet. Hvis vi kan konvertere bygg fra å bruke strøm til å bruke fjernvarme, så frigir vi masse plass i strømnettet til industriutvikling og at eksisterende industri kan bruke fornybar kraft i produksjonen i stedet for gass, olje, kull og andre fossile energikilder.

– I Eidsiva jobber vi også med utvikling av solkraft og vindkraft, men å øke kapasiteten i nettet og øke fjernvarme har den desidert største effekten.

Det haster

Han sier det er viktig at eierne av bygg er villige til å ta investeringen i det å koble seg opp på fjernvarme.

– Det haster å få økt kapasiteten?

– Ja, det mener jeg haster veldig. For dette er en tett sammenheng med hvor mye fjernvarme vi kan bygge og hvor mye plass det blir i strømnettet til å etablere nye industriprosjekter eller til å elektrifisere eksisterende industri.

Agenda Innlandet er en konferanse som arrangeres av LO, NHO, Sparebank 1 Østlandet og Innlandet fylkeskommune.

I år avvikles den på Terningen Arena i Elverum.