Men idet "sjamanoppdragelse" er i ferd med å få stille aksept helt inn i den norske kongefamilien, var det kanskje på tide å trekke en tydelig linje. Overtro og maktmisbruk i møte med unge mennesker skal ikke ha noen plass i vårt åpne samfunn.

Tirsdag ble forslaget om å forby konverteringsterapi vedtatt i Stortinget. Saken vår stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) trakk frem som den viktigste som sto igjen etter henne, da hun gikk av som kultur- og likestillingsminister. Det skjedde kort tid etter at hun sammen med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) hadde lagt fram forslaget i juni i år.

Dermed ble det Lubna Jaffery som til slutt kunne kvittere ut en ny lov. Forbudet vil ramme «den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Det er ikke uten kontroverser at lovteksten står som den står. Først og fremst oppfattes strafferammen på tre års fengsel, med opptil seks år for grov overtredelse, som svært streng. Det er på linje med det man kan få for uaktsomt drap.

Legeforeningen pekte i høringen på faren for å skape berøringsangst hos helsepersonell. Selv om foreningen har vært positiv til et forbud, uttrykte medisinerne at de er «bekymret for at lovforslaget vil kunne snevre inn terapirommet og hindre en åpen, fri og ærlig terapeutisk dialog».

At begrepet kjønnsidentitet er lagt til opprinnelig ordlyd om seksuell orientering, blir problematisert av flere. Vi følger uroen for at det skal bli vanskeligere, og ikke bedre tilrettelagt for, å snakke med barn som opplever flytende følelser om eget kjønn.

Frykten for å trå feil og risikere straff må ikke kvele legitime og medisinsk funderte råd om hvor raskt det er tilrådelig å starte behandling for å endre biologien. Her spriker fagmiljøene i dag.

Behovet for å sette grenser er likevel hevet over tvil. En rapport bestilt av Bufdir forteller at en av fire har opplevd handlinger med innslag av konverteringsterapi. 253 skeive har svart. Det kan være forbønn, sjelesorg, ydmykende samtaler, å bli irettesatt offentlig eller med det som rett og slett beskrives som eksorsisme. Bønnemøter der alle deltakere skal bli kvitt «urene tanker», påstander om at noen er besatt av djevelen, og tilbud om å bli sendt på leir for å bli «kurert», er eksempler fra rapporten.

Man kan, som Jaffery sa, ikke «drive homofilien» ut av et menneske. Og det er dette som nå blir forbudt.
Hvordan loven anvendes i praksis, blir viktig å diskutere også i tida som kommer.